Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Γνωριμία με την ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Μια μοναδική κοινότητα συμβίωσης ατόμων με και χωρίς ειδικές ανάγκες στο Γαλαξίδι



Θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε την «Εστία Άγιος Νικόλαος», μία πρωτοποριακή για την Ελλάδα κοινότητα συμβίωσης ενηλίκων ατόμων με και χωρίς ειδικές ανάγκες, που βρίσκετε στην περιοχή μας στο Γαλαξίδι.
Αν και πολλοί από σας ήδη μας γνωρίζετε και μας έχετε υποστηρίξει τόσα χρόνια, πιστεύουμε ότι με αυτό το γράμμα θα δώσουμε και σε εσάς μια πιο πλήρη εικόνα της μοναδικής μας κοινότητας.
Η «Εστία Άγιος Νικόλαος» δημιουργήθηκε τo 1992 από την οικογένεια Eisenmeier. Η ίδια οικoγένεια ίδρυσε δυο από τα πρωτοποριακά κέντρα στο Sassen & Richtof E.V. στην Γερμανία.  Η Έστια βασίζεται στις αρχές της φιλοσοφίας του Karl König. Οι αρχές αυτές είναι ότι άτoμα με και χωρίς αναπηρία ζουν, δουλεύουν και περνάνε το ελεύθερο χρόνο τους μαζί σαν μια οικογένια. Κάθε κάτοικος συνεισφέρει στην κοινότητα ανάλογα με τις δυνατότητές του.
Όλα τα μέλη της Εστίας ζουν, μαθαίνουν και δουλεύουν μαζί σε μικρές οικογενειακές μονάδες, οι οποίες αποτελούνται από έξι μέχρι εννιά άτομα με νοητική στέρηση, δυο θέτους γονείς υπεύθυνους για το σπίτι και δυο-τρεις εθελοντές. Επίσης υποστηρικτικό ρόλο παίζει το προσωπικό της Εστίας, το οποίο βοηθά στις οικιακές εργασίες, ενώ εξωτερικοί συνεργάτες οργανώνουν δραστηριότητες, όπως εικαστική θεραπεία, φυσιοθεραπεία, γυμναστική και μουσική, και βεβαίως προβλέπεται ιατρική παρακολούθηση.
Σήμερα η «Εστία Αγ. Νικόλαος» διαθέτει τέσσερις μεγάλες αυτόνομες κατοικίες, δύο εργαστήρια και ένα μικρό καφενείο με εκθετήριο, μέσα σε ιδιόκτητο οικόπεδο 28 στρεμμάτων.

 Πως περνάμε την ημέρα μας
Τα πρωινά, όλα τα μέλη της κοινότητας συμμετέχουν στις κοινές εργασίες, στα εργαστήρια κεραμικής, κοσμήματος, κεντήματος, χειροτεχνίας, στην καλλιέργεια του αγροκτήματος και τις οικιακές εργασίες.
Τα απογεύματα είναι αφιερωμένα σε διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές εργασίες, γυμναστική, παιχνίδια, εκμάθηση μουσικών οργάνων, θέατρο, περιπάτους, και το καλοκαίρι κολύμπι.
Τα σαββατοκύριακα είναι αφιερωμένα σε καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες, όπως εκδρομές, μουσικές εκδηλώσεις, θέατρο, εκκλησιασμό και συμμετοχή στην ζωή της τοπικής κοινωνίας.
Σήμερα υπάρχουν πολλές κοινότητες σε διάφορες χώρες του κόσμου, οι οποίες λειτουργούν με γνώμονα τη θεραπευτική παιδιά και τη κοινωνική θεραπεία .     http://www.khsdornach.org/ , http://www.camphill.org/.
Χάρις στο εξαιρετικό της έργο, η Εστία αναγνωρίσθηκε από το Ελληνικό κράτος ως «κοινωφελές ίδρυμα», το οποίο της επιτρέπει να εισπράττει τις υψηλότερες εισφορές από τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία, καλύπτοντας έτσι τον μεγαλύτερο μέρος των εξόδων των φιλοξενούμενων. Συνήθως τα υπόλοιπα έξοδα καλύπτονται απευθείας από τους γονείς και κηδεμόνες.
Σημαντικό στοιχείο της επιτυχίας της «Εστίας Αγ. Νικόλαος» είναι η ικανότητά  μας να προσελκύουμε εθελοντές από όλο τον κόσμο. Η Εστία έχει αναγνωρισθεί από τη Γραμματεία Νέας Γενιάς σαν φορέας υποδοχής εθελοντών για το πρόγραμμα της  Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας.  Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε συνολικά 6 εθελοντές από την Ισπανία, την Γερμανία, την Αυστρία και την Σερβία, οι όποιοι διαμένουν για έξι με δώδεκα μήνες στην κοινότητα. Οι εθελοντές εμπλουτίζουν την καθημερινή ζωή της Εστίας δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη της κοινότητάς μας, της Εστίας να γνωρίζουν διαφορετικούς πολιτισμούς.
Πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και δίνουμε πάντα έμφαση στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων που βρίσκονται μέσα του και όχι στους τυχόν περιορισμούς του. Πλησιάζουμε κάθε άτομο και το υποστηρίζουμε για να αναπτύξει στο έπακρο τις ικανότητες  του.
Ελπίζουμε ότι η επιστολή μας σας κίνησε το ενδιαφέρον να μας γνωρίσετε και από κοντά.  Θα ήταν τιμή και χαρά μας να μας επισκεφτείτε και να περάσουμε λίγη ώρα μαζί στην Εστία. Κάθε Κυριακή απόγευμα το καφενείο μας και καθώς  και το εκθετήριο των προϊόντων μας είναι ανοιχτά.
Είμαστε στην διάθεση σας για ότι πληροφορίες ή απορίες έχετε και σας περιμένουμε σύντομα.
«Χωρίς την αγάπη προς τον άνθρωπο καμιά επιστήμη δεν μπορεί να δώσει λύση στα κοινωνικά προβλήματα»
                                                                                                                Kurt Eisenmeier

Δεν υπάρχουν σχόλια: