Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Εκλογές 2012: Τα τρία «κλειδιά» του εκλογικού νόμου

Τι θα κρίνει την αυτοδυναμία – Ποια η έννοια της «χαμένης ψήφου»


Τρία είναι τα κρίσιμα σημεία που θα κρίνουν το νέο «χάρτη» της Βουλής, μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2003 και με παραλλαγές εφαρμόστηκε το 2007 και το 2009.
Πρώτον, το ποσοστό του 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων πανελλαδικά, που αποτελεί τον πήχη για την είσοδο ενός κόμματος στη νέα Βουλή. Δεύτερον, οι 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα και τρίτον, η «μοιρασιά» των υπολοίπων 250 εδρών αναλογικά στα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή.

Η κατανομή των εδρών γίνεται επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, δηλαδή δεν συνυπολογίζονται τα λευκά και τα άκυρα. Κάθε κόμμα λαμβάνει αναλογικά τον αριθμό των εδρών με βάση τις ψήφους που συγκέντρωσε στην επικράτεια, ανεξαρτήτως της περιφέρειας στην οποία ψηφίζεται.

Η «χαμένη» ψήφος
Με αυτήν την έννοια, «χαμένες ψήφοι» θεωρούνται τα λευκά, τα άκυρα αλλά και αυτές που λαμβάνουν τα κόμματα εκτός Βουλής, που δεν συγκέντρωσαν πανελλαδικά το ποσοστό του 3%.

Πώς θα κριθεί η αυτοδυναμία
Για να υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πρέπει ένα ή περισσότερα κόμματα που θέλουν να συνεργαστούν να καταλάβουν 151 έδρες.
Με βάση τον εκλογικό νόμο, η αυτοδυναμία δεν επηρεάζεται από τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή και τη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα (το πρώτο κόμμα παίρνει ούτως ή άλλως το μπόνους των 50 εδρών).
Αντιθέτως, η αυτοδυναμία θα κριθεί από το ποσοστό του πρώτου κόμματος κι από το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, μην έχοντας συγκεντρώσει το καθένα το όριο του 3%.
Σύμφωνα με παραδείγματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το πρώτο κόμμα εκλέγει 151 βουλευτές:

-με ποσοστό 34,34%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 15%,
-με ποσοστό 35,55%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 12%,
-με ποσοστό 36,36% αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 10%,
-με ποσοστό 37,57%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 7%,
-με ποσοστό 38,38%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 5%,
-με ποσοστό 39,59%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 2%.

Πηγή: Newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: