Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Αρχηγοί προς Τσίπρα: Φέρε συμφωνία, έχεις την ευθύνη!



Σε καλό κλίμα η σύσκεψη αλλά οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν διαφωνίες και ενστάσεις για τους χειρισμούς Τσίπρα.

  Η συζήτηση στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μπορεί να έγινε σε καλό κλίμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εκφράστηκαν διαφωνίες και ενστάσεις από τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε εξ αρχής από τους πολιτικούς αρχηγούς να συνυπογράψουν ένα κείμενο που θα περιγράφει τους όρους μίας συμφωνίας με τους εταίρους, στο πλαίσιο της απόφασης που πήρε ο λαός με το δημοψήφισμα της Κυριακής.   Παράλληλα τόνισε ότι η στόχος της κυβέρνηση είναι η συμφωνία με τους δανειστές και όχι η ρήξη χωρίς όμως να παρουσιάσει αναλυτικά τα στοιχεία της ελληνικής πρότασης καθώς – όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές – αναφέρθηκε αμυδρά στο σχέδιο Γιούνκερ και παρουσιάσε ένα ασαφές γενικό περίγραμμα των θέσεων της ελληνικής πλευράς μεταξύ των οποίων και προτάσεις όπως:
  •     την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων σταδιακά μέχρι το 2019
  •     τη εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αλλά τα επόμενα χρόνια
  •     να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά
  •     να μην εφαρμοστεί η προκαταβολή φόρου 100% στις επιχειρήσεις
  •     η κατάργηση προνομίων των αγροτών να γίνει σε βάθος χρόνου
  •     οι αμυντικές δαπάνες να μειωθούν από το 2016 και όχι από φέτος
  •     η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον
  •     η κατάργηση του ΕΚΑΣ να ξεκινήσει το 2019
  •     η μείωση του 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ να γίνει σταδιακά
 Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχουν εχέγγυα ότι οι προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές και ένα αυτό δεν συμβεί ποιό θα είναι το σχέδιο Β, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες.
 Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι κατά την χτεσινή συνομιλία που είχε με τον Φ. Ολάντ, ο γάλλος πρόεδρος έκανε σαφές στον ελληνα πρωθυπουργό ότι οι ευρωπαίοι έχουν εκλάβει το ΟΧΙ στο δημοψηφίσματος ως ΟΧΙ στην Ευρωζώνη και στο ευρώ. Σε αυτό το σημείο ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρέπει να γίνει σαφές στους ευρωπάιους εταίρους ότι το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος αφορούσε τα μέτρα λιτότητας και όχι την παρουσία της χώρας στην ευρωζώνη. Οι διακοπές στην συζήτηση ήταν αρκετές καθώς τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος όσο και ο πρωθυπουργός διέκοπταν για να επικοινωνήσουν με ξένους ηγέτες.

Από τους πολιτικούς αρχηγούς ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας εξήγησε εξ αρχής ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν καθώς εκτιμά ότι οι νέες διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε νέο μνημόνιο που θα υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος κινήθηκε πάνω στην γραμμή που χάραξε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι η συμφωνία με τους δανειστές είναι μονόδρομος.

Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης καθώς και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά έθεσαν τις ενστάσεις τους στον πρωθυπουργό κάνοντας σαφές ότι θα συνυπογράψουν ένα κείμενο το οποίο θα ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και ότι θα επιβάλεται να ακολουθήσει τον δρόμο της συνεννοήσης καθώς στις ευρωπαϊκές χώρες το κλίμα είναι αρνητικό για την Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα.
 Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από παρεμβάσεις τους, ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο τα σημεία που αφορούν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων αλλά και την αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση.
 Παρά το γεγονός ότι πίεσαν τον πρωθυπουργό να μιλήσει για τα σημεία της πρότασης που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν αποκάλυψε κανένα σημείο της ελληνικής πρότασης. Μάλιστα ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι κάνει λάθος να δημιουργεί προσμονή για συμφωνία εντός 48 ωρών αφού το κλίμα στο εξωτερικό είναι εξαιρετικά αρνητικό για την Ελλάδα και οι συζητήσεις – εάν ευδοκιμήσουν – θα ολοκληρωθούν μετά από ημέρες.
 Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι οι τρείς επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει σχέδιο και πως θέτει σε κίνδυνο την διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Λόγω των διαφωνιών που καταγράφηκαν στους διαλόγους μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, έγινε αποδεκτή η πρόταση του Στάυρου Θεοδωράκη να μην κοινοποιηθούν τα πρακτικά της σύσκεψης μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. 
Το ανακοινωθέν μετά το Συμβούλιο
 Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος:
·        Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,

·        Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,

·        Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,

·        Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ.Δημήτριος Κουτσούμπας,

·        Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και

·        Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», καΦώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.
Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:
«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.  Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.
Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

·        Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

·        Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

·        Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

·        Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: