Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ετοιμάζονται για...Grexit οι Eλληνες: 50% αύξηση στην έκδοση διαβατηρίων



Αύξηση στα αιτήματα έκδοσης διαβατηρίων σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% το τελευταίο 10ήμερο, κυρίως από περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων.

Κύμα φυγής και μετανάστευσης ή διακοπών;
Το τελευταίο 10ήμερο παρατηρείται μεγάλη αύξηση στα αιτήματα έκδοσης διαβατηρίων σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, ενώ στο 20% - 30%  ανέρχεται η αύξηση των αιτημάτων για τα διαβατήρια παιδιών κάτω των 12 χρόνων.
Ενδεικτικά την Τετάρτη, στη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων της ΕΛ.ΑΣ., έφθασαν 1.580 νέα αιτήματα έκδοσης διαβατηρίων, όταν το ημερήσιο νούμερο σχετικών αιτημάτων κυμαινόταν μεταξύ 500-600.
Από βόρεια και νότια προάστια η μεγαλύτερη αύξηση αιτήσεων διαβατηρίων
Η αύξηση των αιτήσεων προέρχεται κυρίως από τα γραφεία Διαβατηρίων αστυνομικών υπηρεσιών των βορείων και νοτίων προαστίων.

Μεγαλύτερη είναι η προσέλευση σε γραφεία Διαβατηρίων σε Ελληνικό, Χαλάνδρι, Μαρούσι και Κηφισιά. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δίνουν και μία... ταξική διάσταση στο φαινόμενο, διαπιστώνοντας πως σε Ελληνικό και Κηφισιά η αύξηση αγγίζει το 70%, σε αντίθεση με περιοχές του κέντρου, όπου οι αιτήσεις κινούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.
«Ενδεχομένως υπάρχει μεγαλύτερη άνεση σε αυτές τις περιοχές, να δαπανήσουν δηλαδή τα 80 ευρώ για την έκδοση διαβατηρίου, ενώ δεν αποκλείεται αυτοί οι αιτούντες να έχουν τόπους διαμονής στο εξωτερικό και χρήματα εκεί» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ..
Σημαντική αύξηση (20%-30%) παρατηρείται στα αιτήματα που αφορούν ανήλικα παιδιά κάτω των 12 ετών που ούτως ή άλλως για να ταξιδέψουν χρειάζονται υποχρεωτικά διαβατήριο και όχι ταυτότητα.
Από τη Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ. εξυπηρετούνται περίπου 10 πολίτες την ώρα, παρότι στις πρόσφατες μεταθέσεις, μετακινήθηκαν τέσσερις αστυνομικοί που δεν αναπληρώθηκαν, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια αδυναμία σύντομης ανταπόκρισης στην έκδοση των ταξιδιωτικών εγγράφων, κάτι που αντιμετωπίζουν και οι περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες υποδοχής των σχετικών αιτημάτων.
Αξιωματικοί της αρμόδιας υπηρεσίας επισημαίνουν ότι παραδοσιακά αυτή την εποχή παρατηρείτο μία αύξηση των αιτημάτων έκδοσης διαβατηρίων, από Ελληνες που ήθελαν να ταξιδεύσουν σε προορισμούς του εξωτερικού, αλλά και από ομογενείς Έλληνες, οι οποίοι για να αποφύγουν την ταλαιπωρία έκδοσης στα προξενεία των χωρών διαμονής τους, συνδύαζαν τις διακοπές τους με την ανανέωση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων. Τα νούμερα ωστόσο που καταγράφονται τις τελευταίες 10 ημέρες είναι αρκετά μεγαλύτερα ώστε να οφείλονται σε αυτή την εποχιακή αύξηση, και μόνο ως εκτίμηση, αποδίδονται από τους αρμόδιους αξιωματικούς, στην οικονομική κατάσταση της χώρας, που προκαλεί την «φυγή» όσων έχουν την δυνατότητα να ταξιδεύσουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: