Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Για "κούρεμα" καταθέσεων μίλησε για πρώτη φορά η Λούκα Κατσέλη



Για πρώτη φορά, "ανοιχτό άφησε" το ενδεχόμενο "κουρέματος" των καταθέσεων η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, συνδέοντάς το με το συνεχιζόμενο κλείσιμο των Τραπεζών και τη μη ομαλοποίηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, μιλώντας σήμερα το πρωί στο mega.
«Όσο πιο γρήγορα μπούμε σε ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, τόσο μικρότερη πιθανότητα οποιουδήποτε "κουρέματος".
Το θέμα του "κουρέματος" έχει να κάνει με την φερεγγυότητα των τραπεζών.
Όπως ξέρετε οι εποπτικές Αρχές και κυρίως η ΕΚΤ μαζί με τον Μηχανισμό Σταθερότητας, εγγυάται την σταθερότητα και την φερεγγυότητα κάθε τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα, το ίδιο είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια.
Βρισκόμαστε σε συνεχή εποπτεία και έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι, θέμα "κουρέματος" «δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής στο τραπέζι», και πως, «όλο το Ευρωσύστημα λειτουργεί από 1/1/2015 κάτω από την Ευρωπαϊκή Κοινοτική Οδηγία, η οποία εγγυάται όλες τις καταθέσεις έως 100.000 Ευρώ για κάθε δικαιούχο για κάθε λογαριασμό».
Η κα. Κατσέλη σε άλλο σημείο της συνέντευξης της διαβεβαίωσε ότι, η ρευστότητα των τραπεζών είναι εξασφαλισμένη έως την ερχόμενη Δευτέρα και επισήμανε ότι, σε περίπτωση συμφωνίας με εταίρους και θεσμούς έχει γίνει προεργασία, ώστε σταδιακά να ομαλοποιηθούν όλες οι τραπεζικές λειτουργίες. «Αν θα πάρει 2 μέρες ή 3 μέρες ή όχι ή λίγο παραπάνω είναι τεχνικό θέμα», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: