Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Π.Φ.Π.Ο) & ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ : ΓΙΑ ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΕΩΝ/ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΑΣΕΠΙΣΤΟΛΗ

 Ημερομηνια: 04/07/2015
Προς: Δήμαρχο Δωριέων
Κ.Καπεντζώνη Γεώργιο
Θέμα:     Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η μεγαλύτερη της χώρας με 54 συλλόγους-μέλη έχει πληροφορηθεί την κατάσταση των ζώων στην περιοχή σας.
Επειδή δεν έχετε ως Δήμος εφαρμόσει τους Ν.4039/12 και 4235/14 σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσετε στα παρακάτω:

1.         Αμεση συγκρότηση της 5/μελούς επιτροπής για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων του Δήμου και υποχρεωτική συνεδρίασή της τουλάχιστον κάθε μήνα,όπως ο νόμος 4039/2012 ορίζει. (1 κτηνίατρος, 1 εκπρόσωπος του Δήμου, 2 μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου και 1 εκπαιδευτής).
2.         Είναι απαραίτητη η ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου όπου θα γίνονται οι στειρώσεις, εμβολιασμοί και λοιπές κτηνιατρικές πράξεις στα αδέσποτα ζώα του Δήμου σας.
Για την εξασφάλιση εσόδων του Δήμου έχει προβλεφθεί η είσπραξη των προστίμων από όσους παραβαίνουν τη νομοθεσία για εγκλήματα κατά των ζώων. Συμπληρωματικά προτείνεται σε κάποιους Δήμους η παρακράτηση από τους λογαριασμούς της ύδρευσης-αποχέτευσης στον τομέα της καθαριότητας του ποσού των 0.50€ σε κάθε λογαριασμό για τη δημιουργία Δημοτικού κτηνιατρείου. Ο νόμος όριζε ότι μέχρι το Φεβρουάριο του 2014 έπρεπε όλοι οι Δήμοι να έχουν ιδρύσει.
3.         Μέχρι τη συγκέντρωση των ποσών που θα χρειασθούν για τη ίδρυση του Δημοτικού Κτηνιατρείου είναι απαραίτητη η εξασφάλιση πίστωσης από τον προυπολογισμό του 2015 για εμβολιασμούς, στειρώσεις και σίτιση αδέσποτων.
4.         Είναι απαραίτητο να γίνει μια συμφωνία με τους τοπικούς κτηνιάτρους, ώστε να αναλάβουν έναντι λογικού ποσού τη στείρωση και εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων του Δήμου.
Σημαντική θα είναι η συνεισφορά των φιλόζωων κατοίκων οι οποίοι σε συνεργασία με τους υπαλλήλους που θα ορίσετε γι αυτό το σκοπό θα μεταφέρουν τα ζώα στους γιατρούς.
5.         Κάθε ζώο που θα στειρώνεται και θα εμβολιάζεται θα αφήνεται στο περιβάλλον, όπως ο νόμος ορίζει, φορώντας απαραίτητα διακριτικό λουρί με τα στοιχεία του Δήμου, ώστε οι πολίτες να ξέρουν ότι ο Δήμος τα έχει φροντίσει, ότι είναι στην προστασία του και ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για κανένα.
6.         Σίτιση και πότισμα των αδέσποτων του Δήμου με τοποθέτηση ταιστρών-ποτίστρων σε καίρια σημεία και παροχή των απαραίτητων σε φιλόζωους (τροφές-φάρμακα κ.λ.π.) που προσφέρουν εθελοντικό έργο και υποκαθιστούν το Δήμο στο έργο του.
7.         Βοήθεια του Δήμου για εξασφάλιση πρόσβασης της Ομοσπονδίας μας στα σχολεία, ώστε να παρουσιάσουμε μαθήματα φιλοζωίας εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.
8.         Συνέντευξη τύπου σε όλα τα ΜΜΕ, ώστε να ενημερωθούν οι δημότες για τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα κατοικίδιά τους, όπου θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα δράσης του Δήμου για τα αδέσποτα και θα καλούνται όλοι να συμβάλλουν σε αυτό.
Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι δεν είναι δυνατό να περιμένετε από τους Δημότες σας να τη-ρούν τους νόμους της χώρας, όταν εσείς ως Δήμος δεν τους εφαρμόζετε.
Είναι καιρός τώρα να προχωρήσετε στην υλοποίηση των υποχρεώσεών σας.
Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια μας ζητήσετε και που είναι
στις δυνατότητές μας να σας παρέχουμε.

Με εκτίμηση
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) και την
                        Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων
                 Η Πρόεδρος                                                                               H Γραμματέας

Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη                                                    Μαρία Χουστουλάκη
           


Δεν υπάρχουν σχόλια: