Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Κινδυνεύει η χώρα μας να βυθιστεί κυριολεκτικά στο σκοτάδι–Επικεφαλής της ΔΕΗ εκπέμπει SOS

Δείτε τι είπε στο Reuters ο Αρθ.Ζερβός
 Αν οι διεθνείς δανειστές δεν επιτρέψουν την έκτακτη ένεση ρευστότητας στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να μπορέσουν να αγοράσουν καύσιμα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο διακοπών στην παροχή ηλεκτρισμού φέτος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΗ.
Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ. Αρθούρος Ζερβός τόνισε πως το έλλειμμα στους λογαριασμούς του ΛΑΓΗΕ, που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, μπλοκάρει το σύστημα και, εάν το θέμα δεν διευθετηθεί, τότε μπορεί να σταματήσουν οι δραστηριότητες των ανεξάρτητων παραγωγών ενέργειας.

Ο ΛΑΓΗΕ, λόγω των χρεών του, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τους ανεξάρτητους παραγωγούς για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν.
«Αυτή είναι μια επείγουσα κατάσταση και πρέπει να διευθετηθεί άμεσα», δήλωσε ο κ. Ζερβός. «Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος διακοπών», προειδοποίησε.
Η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να αυξήσει την δική της υδροηλεκτρική παραγωγή και παραγωγή από άνθρακα προκειμένου να καλύψει τα άμεσα κενά ενέργειας. Μακροπρόθεσμα, όμως, δεν θα μπορεί να καλύψει το έλλειμμα και θα πρέπει να καταφύγει στην λύση των εκ περιτροπής διακοπών παροχής ηλεκτρισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικό μπλακ άουτ. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ καλύπτει περίπου τα δυο τρίτα της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.
Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί έχουν αναστείλει τις πληρωμές προς την ΔΕΠΑ, η οποία τους προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου που χρειάζονται για την παραγωγή του 70% περίπου της ενέργειάς τους.
«Η ΔΕΠΑ είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα, διότι πρέπει να πληρώσουν τους Ρώσους», σημείωσε ο κ. Ζερβός.
Όπως αναφέρει το Reuters, δημοσιεύματα σε ελληνικές εφημερίδες ανέφεραν πως η ΔΕΠΑ, σε επιστολή της προς την κυβέρνηση, δήλωσε πως δεν έχει αρκετό ρευστό ώστε να χρηματοδοτήσει τις παραλαβές αερίου στην Gazprom, που λήγουν στις 22 Ιουνίου.
Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία προμηθεύει περίπου το 80% του συνόλου του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Ελλάδα.
Η ΔΕΠΑ, πάντως, αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα αυτά.
Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, μια ένεση ρευστότητας περίπου 300-400 εκατ. ευρώ μέσω δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα εξάλειφε τον κίνδυνο ελλείψεων ενέργειας.
Όμως, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν τη σύναψη ενός τέτοιου δανείου, και χρησιμοποιούν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ως «μοχλό» πίεσης προκειμένου να αναγκάσουν τη χώρα να ανατρέψει τους ανεπαρκείς κανόνες της αγοράς.
«Βλέπουν την κατάσταση πολύ δογματικά», σχολίασε ο κ. Ζερβός. «Είναι αλήθεια ότι οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν. Το σύστημα βρίσκεται σε σημείο καμπής. Όμως αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο», τόνισε.
Κατά τον επικεφαλής της ΔΕΗ, η κρίση στον τομέα ενέργειας αποτελεί πρόγευση του τι μπορεί να συμβεί στη χώρα στην περίπτωση που φύγει από το ευρώ. Αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να πληρώσει για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που εισάγει, θα αναγκαστεί να εξαρτηθεί από τον άνθρακα, την υδροηλεκτρική παραγωγή και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες όμως καλύπτουν μόλις το ήμισυ της ζήτησης ηλεκτρισμού στη χώρα.
«Αν η κατάσταση φτάσει μέχρι εκεί, τότε σίγουρα θα υπάρξουν ελλείψεις ηλεκτρισμού», σημείωσε.
Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, έχει τακτοποιήσει όλες τις οφειλές της προς τον ΛΑΓΗΕ τον Απρίλιο, με τη βοήθεια προσωρινής ένεσης ρευστότητας ύψους 260 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση, επισήμανε ο κ. Ζερβός.
Όμως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει επιφέρει ιδιαίτερο πλήγμα στην Επιχείρηση. Η πτώση στη ζήτηση ενέργειας, ως αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων, έχει οδηγήσει στην ανακοίνωση ζημιών για τρία συνεχόμενα τρίμηνα.
Η μη εξόφληση λογαριασμών έχει επίσης αυξηθεί, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να επιβάλει το τέλος ακινήτων. Με την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ, 300.000 πελάτες έχουν ήδη κάνει αίτηση για μειωμένο τιμολόγιο, ενώ στα ύψη έχει φτάσει και η κλοπή ηλεκτρισμού. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η κλοπή καλωδίων και εξοπλισμού της Επιχείρησης, προκειμένου να πωληθεί στην μαύρη αγορά. «Η κλοπή δεν είναι σημαντική από μόνη της, όμως εντείνει το πρόβλημα», είπε ο κ. Ζερβός.
Η ΔΕΗ έχει στη διάθεσή της περίπου 170 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν αρκεί για να απόπληρωθεί χρέος ύψους 525 εκατ. ευρώ που λήγει στο τέλος του μήνα.
Όμως, ο κ. Ζερβός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα μπορέσει να πείσει τις ελληνικές τράπεζες να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τις επόμενες ημέρες. «Καμία ελληνική τράπεζα δεν θα έχει συμφέρον να κατεβάσει τον διακόπτη», σημείωσε. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα κλείσει το θέμα τις επόμενες ημέρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: