Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΟΙ "ΝΕΟΠΛΟΥΣΙΟΙ" ΤΩΝ 1500 ΕΥΡΩ...

29/09/2015

Εκατομμύρια μισθοσυντήρητοι θα κληθούν να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, χωρίς κανένα αφορολόγητο.
Στη δεκαετία του 90 και κυρίως στις αρχές του 2000 εμφανίσθηκαν οι λεγόμενοι νεόπλουτοι. Τώρα φαίνεται να δημιουργείται η τάξη των «νεοπλουσίων» των 1500 ευρώ τον μήνα, οι οποίοι θα κληθούν να σηκώσουν τα φορολογικά βάρη, σύμφωνα με τα σχέδια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ήταν σαφής λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, «διότι και να επιβαρύνεις αυτά τα εισοδήματα δεν θα έχεις κάποιο αποτέλεσμα». Είναι προφανές ότι το οικονομικό επιτελείο θα βαπτίσει μεσαία και υψηλά εισοδήματα, τα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ τον χρόνο. Και οι νέοι «έχοντες και κατέχοντες» θα κληθούν να (συμ)πληρώσουν το εισοδηματικό κενό. Και αυτό γίνεται με αύξηση των φορολογικών συντελεστών.


Από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2014, προκύπτει ότι  εισόδημα κάτω από 12.000 δήλωσαν συνολικά πάνω από 3,6 εκατομμύρια σε σύνολο έξι εκατομμυρίων φορολογουμένων. Δεδομένου ότι η πτώση των εισοδημάτων συνεχίζεται και το 2015, οι φορολογούμενοι που θα βρεθούν με απολαβές κάτω από 12.000 ευρώ θα είναι στο τέλος του έτους κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

5.000 ευρώ το κεφάλι!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών να μηδενίσει την επιβάρυνση για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να εισπράξει περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ από δύο εκατομμύρια φορολογούμενους. Πόσο βγαίνει ο λογαριασμός; 5.000 ευρώ «το κεφάλι» χονδρικά. Και πως θα γίνει αυτό, όταν από τους τρεις πολίτες, φόρους θα πληρώνει μόνο ο ένας;  Προφανώς. οι συντελεστές θα πρέπει να εκτοξευτούν –κατά μέσο όρο- πάνω από το 30-35%. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, εκατομμύρια μισθοσυντήρητοι θα κληθούν να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, χωρίς κανένα αφορολόγητο!  Και για να βγει ο λογοριασμός, όλα δείχνουν ότι ο πήχης για το λεγόμενο υψηλό εισόδημα θα τεθεί κάτω και από τις 30.000, πιθανότατα πάνω από τις20.000 ευρώ ή 1500 ευρώ το μήνα.
Υπάρχει βέβαια και μια άλλη πτυχή. Αντικατάσταση της έκπτωσης φόρου με ένα αφορολόγητο αποκλειστικά όμως για εισόδημα έως 12.000 ευρώ  θα δημιουργήσει τεράστιο κίνητρο όλο το εισόδημα να εμφανίζεται κάτω από τις 12.000 ευρώ, κάτι που αναμένεται να επισημάνει και η Τρόικα κατά τις διαβουλεύσεις της με το οικονομικό επιτελείο.
ΦΠΑ στα σχολεία και φορολογία αυτοκινήτων
Σχετικά με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ο Τρύφων Αλεξιάδης απάντησε ότι το θέμα αυτό «θα αντιμετωπιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι κάτι το οποίο ήδη μελετούμε». «Η δέσμευση όλων προεκλογικά ήταν ότι θα καταργηθεί -το τι θα γίνει τώρα από εκεί και πέρα δεν είναι μόνο δική μου αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα και άλλων», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τη φορολόγηση των αυτοκινήτων ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ είπε «Γι' αυτή τη χρονιά θα έχουμε πολύ μικρές παρεμβάσεις, δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε πολλές παρεμβάσεις»

Ερχονται τα εκκαθαριστικά

 Περίπου 3,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που παρέλαβαν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ήτοι περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Μια ημέρα αργότερα, την πρωτομηνιά, θα πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά (τουλάχιστον την 1η ομάδα των νησιών) και να επιβληθεί ο αυξημένος συντελεστής στα ξενοδοχεία. Ειδικά οι νησιώτες του Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σποράδες) δεν γνωρίζουν πόσο θα πληρώνουν το ψωμί και το γάλα από την επόμενη εβδομάδα. Θα είναι το νησί τους στην πρώτη «ομάδα» ή όχι; Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

Ερχεται και ο ΕΝΦΙΑ

Μετά τις 10 Οκτωβρίου –η τελευταία προθεσμία που έχει δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι η 26η Οκτωβρίου- θα πρέπει να σταλούν τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση, περίπου 600 εκατ. ευρώ- θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τέλος Οκτώβρη.
Στις 15 Οκτωβρίου, θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οι δόσεις για τους περίπου 850.000 φορολογούμενους που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Προφανώς οι δόσεις που θα πρέπει να καταβάλλονται από το τέλος Οκτώβρη και μετά θα είναι αυξημένες και λόγω της αύξησης των επιτοκίων αλλά και εξαιτίας της ρήτρας που προβλέπει μείωση στον αριθμό των δόσεων για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Τελεσίγραφο για τα ανασφάλιστα οχήματα
Μέσα στον Οκτώβριο θα πρέπει να παραλάβουν ειδοποιητήριο και οι έχοντες ανασφάλιστο αυτοκίνητο. Θα τους δοθεί χρονικό περιθώριο 8 ημερών για να πάνε στις ασφαλιστικές εταιρείες και να κλείσουν συμβόλαιο. Εκτός από το αντίτιμό του, θα πρέπει να πληρώσουν και 250 ευρώ παράβολο.
Αξέχαστη θα μας μείνει η τελευταία ημέρα του Οκτώβρη. Μέσα σε μια ημέρα θα πρέπει να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ, ο αυξημένος φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων (λόγω αναδρομικής αύξησης της προκαταβολής φόρου), η αυξημένη δόση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και 1η δόση του ΦΠΑ για το 3ο τρίμηνο η οποία βεβαίως θα περιλαμβάνει και τις συνέπειες από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ μετά τις 20 Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: