28/09/2015
Υπερπληθωρισμός υποψηφίων αρχηγών στη Νέα Δημοκρατία παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, δίνοντας την αίσθηση καλλιστείων ή πασαρέλας στην συντηρητική παράταξη σε μια χρονική στιγμή που κυριαρχεί ο προβληματισμός για την πορεία της.
Ήδη, υπάρχουν δυο υποψηφιότητες, των Κυριάκου Μητσοτάκη και του Απόστολου Τζιτζικώστα, ενώ εκκρεμεί η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος συνάντησε τον Κώστα Καραμανλή στη Ραφήνα, όπως αποκάλυψε το thetoc.gr και οριστικοποίησε την κάθοδό του, μετά βέβαια από αρκετή συζήτηση και πολλές ενστάσεις, οι οποίες όμως υπάρχουν ακόμα.
Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης που σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα την απόφασή του, από πληροφορίες μας οι δε οι στενοί του συνεργάτες συλλέγουν υπογραφές, φέρεται προβληματισμένος με την πληθώρα υποψηφιοτήτων και δεν θα ήθελε, όπως λέγεται, να είναι περισσότεροι από τέσσερις υποψήφιοι και άρα αυτό σημαίνει πως βλέπει δεύτερο γύρο.
Παράλληλα, υπάρχουν άλλα τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα που είναι έτοιμα να κάνουν το άλμα: ο Βασίλης Κικίλιας που ετοιμάζεται και συγκεντρώνει υπογραφές, ο Μάκης Βορίδης ή ο Αδωνις Γεωργιάδης που φέρονται έτοιμοι, με τον πρώτο να έχει τον κύριο λόγο και ο δεύτερος θα στηρίξει, να κατέβουν υποψήφιοι για να καταγραφεί η δεξιά τάση στη Ν.Δ., ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει ξεκινήσει ήδη τον προεκλογικό αγώνα και ζητεί υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ενώ ίσως κάνει την κίνηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.
Επί της ουσίας στη Ν.Δ. γίνεται μύλος με τις υποψηφιότητες, καθώς όλα είναι ανοικτά για τον τελικό κατάλογο, ενώ μέχρι την ύστατη στιγμή θα υπάρξουν πολλές αλλαγές και ορισμένοι θα αποχωρήσουν, στα πλαίσια πολιτικής συμφωνίας ή συμμαχίας που θα συνάψουν με κάποιον υποψήφιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που εμμένει και θα λέει ότι δεν θα κάνει πίσω και θα φθάσει έως το τέλος, ενώ η σχέση του με την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη περνάει σοβαρή κρίση. Είναι
χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Σάββατο το πρωί, ο Κυρ. Μητσοτάκης προτίμησε να είναι σε τηλεοπτική εκπομπή, παρά να παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο της αδελφής του για τον Παύλο Μπακογιάννη, όπου ήταν παρών όμως ο Βαγγ. Μεϊμαράκης.
Ανένδοτος να κατέβει εμφανίστηκε στη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή στη Ραφήνα το βράδυ της Παρασκευής, ο Απ. Τζιτζικώστας που θεωρεί ότι η νέα γενιά πρέπει να βγει στο προσκήνιο και διαψεύδει ότι θα αποχωρήσει από τη μάχη.
Αν και ο πρώην Πρωθυπουργός του είπε πως δεν είναι δυνατόν να θέσει υποψηφιότητα καθώς δεν είναι βουλευτής και άρα δεν θα εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή, επιμένει και επικαλείται το παράδειγμα του Ματέο Ρέντζι, που ήταν αρχηγός της ιταλικής κεντροαριστεράς χωρίς να είναι μέλος της Βουλής, αλλά τελικά κέρδισε τις εκλογές και έγινε Πρωθυπουργός.
Με τις πολιτικές ευλογίες του Κ. Καραμανλή θα είναι υποψήφιος, όπως όλα τα στοιχεία συνηγορούν, ο Βαγγ. Μεϊμαράκης που έχει τη στήριξη πολλών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ν.Δ. Υπέρ της υποψηφιότητάς του θα εμφανιστούν και άλλοι δελφίνοι, όπως η Ντ. Μπακογιάννη (σ.σ. εάν δεν ήταν υποψήφιος ο Βαγγ. Μεϊμαράκης θα έθετε η ίδια υποψηφιότητα κόντρα στον αδελφό της), αλλά και ο Νίκος Δένδιας.
Ουσιαστικά, η υποψηφιότητα Μεϊμαράκη λειτουργεί κατευναστικά και περιορίζει τις υποψηφιότητες, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα ήταν ανεξέλεγκτη (σ.σ. ήδη ήταν έτοιμοι να κατέβουν και άλλοι όπως ο Μανώλης Κεφαλογιάννης).
Η δεξιά τάση θα εκπροσωπηθεί από το δίδυμο Μ. Βορίδη – Αδ. Γεωργιάδη που στο δεύτερο γύρο πιθανότατα θα στηρίξουν Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ λέγεται πως θα τους στηρίξει και ένα τμήμα των σαμαρικών, χωρίς όμως να εμπλέκεται ο Αντώνης Σαμαράς. Κύριος στόχος τους είναι να πολιτικοποιήσουν τη διαδικασία και να της δώσουν ιδεολογικά χαρακτηριστικά.
Ερωτηματικό είναι τι θα κάνει τελικά ο Β. Κικίλιας που έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Μ. Βορίδη, αλλά και τον κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Πάντως ο ίδιος έχει ξεκινήσει και συγκεντρώνει υπογραφές και φέρεται να υποστηρίζεται από τμήμα των σαμαρικών βουλευτών και αυτός.
Τα όργανα άρχισαν στη Ν.Δ, οι συνάξεις πληθαίνουν, τα γεύματα και τα δείπνα πολλαπλασιάζονται για τη διαδοχή και τα πρόσωπα είναι στο προσκήνιο, ενώ απουσιάζει η συζήτηση για το τι είναι σήμερα η Ν.Δ. και τι εκφράζει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου