Με μια διαδικασία – εξπρες καθώς υπάρχει η Σύνοδος Κορυφης της Τετάρτης στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε το απόγευμα της Δευτέρας την εντολη σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ορκίστηκε πρωθυπουργός για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες, παρέλαβε από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου και την Τριτη ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωι θα ανακοινώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Και όπως ο ίδιος είπε η νέα κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί «διορθώνοντας αστοχίες και αδυναμίες της προηγούμενης 7μηνης περιόδου».
Η βασική σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με τη συμμετοχή 6-7 στελεχών των ΑΝΕΛ, έχει κλειδώσει ωστόσο, οπως έχει δείξει η πραγματικότητα, δεν αποκλείονται εκπλήξεις, ανατροπές και καραμπόλες ακόμη και το τελευταίο λεπτό.
Σε κάθε περίπτωση θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή των βασικών υπουργών του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος προκειμένου να συνεχιστεί το έργο που έχει γίνει και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Σε κάθε περίπτωση θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή των βασικών υπουργών του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος προκειμένου να συνεχιστεί το έργο που έχει γίνει και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Για το κρίσιμο υπουργείο Οικονομικών έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα του Γ. Χουλιαράκη ακόμα και το όνομα του Ν. Χριστοδουλάκη. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να προκρίνει την λύση του Ευ. Τσακαλώτου ο οποίος θα πλαισιωθεί από τους αν. Υπουργούς Δ. Μάρδα και Τ. Αλεξιάδη. Πάντως, υπο συζήτηση βρίσκεται, η δημιουργία ενός υπερυπουργείου, κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.Σε αυτήν την περίπτωση έχουν ακουστεί τα ονόματα του Γ. Χουλιαράκη και του Νίκου Χριστοδουλάκη.
Για τη θέση του Προέδρου της Βουλής συζητείται το όνομα του Ν. Βούτση αλλά και του Γ. Δραγασάκη με επικρατέστερο τον Ν. Βούτση, καθώς ο κ. Δραγασάκης δεν εμφανίζεται θετικός. Ακουγεται πάντως και το όνομα του Θοδωρή Δρίτσα χωρίς ομως να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Στην περίπτωση που ο Νίκος Βούτσης μετακινηθεί στην Βουλή, για την θέση του υπουργού Εσωτερικών προορίζεται ο Γ. Σακελλαρίδης ή ο Π. Σκουρλέτης εάν αποφασίσει να μετακινηθεί από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, και ο Δ. Βίτσας.
Eπίσης σύμφωνα με πληροφορίες, ερωτηματικό είναι αν θα παραμείνει στη θέση του ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.
Στα υπουργεία που υπηρετούσαν αναμένεται να επιστρέψουν οι Π. Σκουρλέτης (Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), Χρ. Σπίρτζης (αν. Υπουργός Μεταφορών) ο Γ. Κατρούγκαλος (υπουργός Εργασίας) οΓιώργος Σταθάκης (υπ. Ανάπτυξης), η Θ. Φωτίου και η Ράνια Αντωνοπούλου ως αναπληρώτριες υπουργοί., ο Χρ. Βερναρδάκης(αν. Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης) Ν. Κοτζιάς (υπ. Εξωτερικών).
Για το υπουργείο Υγείας ακούγονται τα ονόματα του Π. Κουρουμπλή αλλά και του αν. Υπουργού Γ. Ξάνθου. Οι στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, Αλ. Φλαμπουράρης και Ν. Παππάς αναμένεται να επανέλθουν στις θέσεις των υπουργών επικρατείας με τις αρμοδιότητες που κατείχαν στο παρελθόν όπως και η Όλγα Γεροβασίλη ως κυβερνητική εκπρόσωπος..
Από τους ΑΝΕΛ αναμένεται να συμμετέχουν στο νέο σχήμα ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οι Τ. Κουίκ και Έλενα Κουντουρά καθώς και η κ. Μ. Κόλλια- Τσαρουχά. Επίσης ο Πάνος Καμμένος φέρεται να έχει ζητήσει να να παραμείνει στο Ναυτιλίας ο εξωκοινοβουλευτικός Χρήστος Ζώης.
Θεωρείται πιθανή η επιστροφή του Γ. Πανούση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η παραμονή του Π. Νικολούδη στο υπουργείο κατά της διαφθοράς όπως και του Π. Πολάκη ως υφυπουργού κατά της διαφθοράς στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Για το κρίσιμο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να παραμείνει ο υπηρεσιακός υπουργός Γ. Μουζάλας ο οποίος είχε τοποθετηθεί με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.
Στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να τοποθετηθεί ο πανεπιστημιακός καθηγητής Κ. Δουζίνας ο οποίος εκλέχτηκε βουλευτής στην Α Πειραιά στην θέση του Αρ. Μπαλτά. Ακούγεται επίσης και το όνομα του πανεπιστημιακού καθηγητή και βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Γαβρόγλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου