Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

έντυπη έκδοση


Λαογραφικό Μουσείο Άμφισσας

…η νύφη τ’ όσκασε!!!

 Το Λαογραφικό Μουσείο Άμφισσας που μελετήθηκε, ωρίμασε και εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα(ΠΕΠ) Στερεάς Ελλάδας της πρώτης 4τίας επί δημαρχίας Νικολάου Φουσέκη,  ήταν το μεγάλο ζητούμενο(και δεν είχε άδικο) για την πόλη τις τελευταίες 10ετίες…
 Οι εργασίες άρχισαν το 2003 και το 2006 είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί. Μελετητής του έργου ήταν ο αρχιτέκτονας Δημήτριος Κουτσογιάννης.

 


  Επειδή τα έργα στον Δήμο, όπως όλοι γνωρίζουμε είναι συνεχιζόμενα, όταν έγινε Δήμαρχος ο Ασημάκης Ασημακόπουλος, ασχολήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με τις λοιπές εργασίες και σε συνεργασία με την Μουσειολόγο Δέσποινα Πικοπούλου- Τσολάκη, συνέχισε εκπονώντας την Μουσειολογική οριστική μελέτη την οποία και παρέλαβε.
 Πραγματοποιήθηκε στην συνέχεια η Μελέτη Εφαρμογής Εκθεμάτων του Φαρμακείου Ζαχαρίου και του Τυπογραφείου Ανδρέα Γιδόγιαννου, ενώ ακολούθησε συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο της Εταιρείας Φωκικών Μελετών Γεώργιο Κουτσοκλένη και τον αείμνηστο Δημήτριο Σανιδά(Μέλος)… αν και η καταγραφή διενεργήθη ουδέποτε υπεγράφη η παραχώρηση από την Εταιρεία, όπως μας διαβεβαίωσε ο τότε αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτριος Προβιάς.
 Για το θέμα θα επανέλθουμε με νέο δημοσίευμα για το που στεγάζεται ο «περιπλανώμενος θίασος»!!!
 Δεν είναι τυχαία, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, η γειτνίαση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Λαογραφικό Μουσείο- παλαιό Νοσοκομείο Άμφισσας. Το ιστορικό διάγραμμα (φωτο1) που αποτελεί πρόταση για το εισαγωγικό κομμάτι του Μουσείου σε συνδυασμό με τον πεζόδρομο (φωτο 2)  και με φόντο το Κάστρο, καλύπτοντας χρονικά όλες τις περιόδους της Τουρκοκρατίας μέχρι το 1821, δείχνει την αποτύπωση των ενδιάμεσων ιστορικών φάσεων της πόλης από την ύστερη αρχαιότητα (4ος αιώνας π.Χ.) που καλύπτουν τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου και πραγματεύεται από το εκθεσιακό υλικό του Λαογραφικού Μουσείου  τον 19ο και 20ου αιώνα…

 



 

 Με την αγορά της οικίας Πανουργιά που ξεκίνησε και η ανακατασκευή-συντήρηση, γίνεται ένας ενιαίος ιστορικός χώρος, αλληλοσυμπληρώνοντας το ένα με το άλλο, ώστε οι επισκέπτες να έχουν την πλήρη εικόνα διαχρονικά της Ιστορίας της Άμφισσας, καθώς ανεβαίνοντας τον πεζόδρομο έχει οπτική διασύνδεση με τοπόσημα της πόλης…
 Δεν υπάρχει Σαλωνίτης μεγάλος ή μικρός που να αμφισβητεί όλα αυτά!
 Ξοδεύτηκαν 800 χιλιάδες ευρώ για να παρακολουθήσουμε στο Τοπικό Συμβούλιο της Άμφισσας, την μεταστέγαση της Πινακοθήκης Παπαλουκά – ήμαρτον, ούτε ένας πίνακάς του δεν υπάρχει- είναι Πινακοθήκη Ανθιβόλων Παπαλουκά, στο ήδη διαμορφωμένο και ακριβοπληρωμένο κτήριο με τις προδιαγραφές για Λαογραφικό Μουσείο!
 Υποψιάζεστε ότι η Εταιρεία δεν θα παραχωρήσει τα εκθέματα;
Όχι;
Να μας το πείτε…!
 Ή μήπως δεν γνωρίζετε ότι τα Ανθίβολα Παπαλουκά θα πρέπει να τοποθετηθούν στον ήδη διαμορφωμένο υπάρχοντα χώρο Οικίας αειμνήστου Κωνσταντίνου Κορδώνη;
 Και αν δεν το γνωρίζετε να μάθετε λοιπόν, ότι υπάρχουν πλήρεις μελέτες, στατική μελέτη και ήδη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου από το Γραφείο Δημήτριος Κουτσογιάννης και Συνεργάτες για την μετατροπή σε Πινακοθήκη Ανθιβόλων Σπύρου Παπαλουκά.
 Την εποχή εκείνη, παραμονές εκλογών, ο Δήμος παρεχώρησε το κτήριο στην Δημοτική Φιλαρμονική για να εγκατασταθούν τα Ανθίβολα, με την επιμονή γνωστού Καλλιτέχνη, στην περιοχή της Χάρμαινας και δίπλα στο καλλιτεχνικό του εργαστήρι...
 Μεταφέρθηκαν 32 από τα 384 Ανθίβολα στην Χάρμαινα, σε ένα ακατάλληλο χώρο, ασιδέρωτα, μέσα σε προθήκες. Παρ όλα αυτά, ο δήμαρχος Α. Ασημακόπουλος βλέποντας την ακαταλληλότητα του χώρου, ζήτησε από την Δέσποινα Τσολάκη και τον Χαράλαμπο Χαϊτά,  Μελέτη Προληπτικής Συντήρησης και Τεχνικών Υπηρεσιών όπου έγινε και παρεδόθη για την οποία δεν γνωρίζουμε εάν εφαρμόστηκαν οι βελτιώσεις.
 Όσο δε για τα υπόλοιπα Ανθίβολα είναι κρίμα να βρίσκονται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη και  παρ όλο που η φύλαξη είναι σε σταθερές συνθήκες, ήρθε η ώρα να εκτεθούν στο κτήριο Κορδώνη.
Αρκετή σιωπή ακολούθησε μέχρι πρόσφατα…
 Κατ αρχήν  υποχρεούμεθα να συμπεράνουμε ότι ο χώρος του κτηρίου του Λαογραφικού Μουσείου είναι έτοιμος  για να αγοραστούν ακόμη και καλάθια απορριμμάτων … αφού είχαν γίνει οι αναθέσεις ταξινόμησης χώρου και θέσης προθηκών!!!..
Γιατί λοιπόν το πολυδιαφημισμένο σε κάθε τουριστικό οδηγό! Λαογραφικό Μουσείο Άμφισσας  ακαρτέρει, κι ακαρτέρει…;  σαν στολισμένη νύφη για προεκλογικές επενδύσεις ή και για μετεκλογικές μελέτες και ευρωπαϊκά προγράμματα…
 …ενώ τα «προικιά»  της  –μεταφορικά και κυριολεκτικά-  πολύφερνης «νύφης», τα λαογραφικά εκθέματα, που  είναι από τα πλουσιότερα της  χώρας και είναι καταγεγραμμένα μάλιστα  σε εκπομπή αρχείου, λεπτομερώς...σαπίζουν  στον όποιο χώρο βρίσκονται σήμερα  στοιβαγμένα και κλειδωμένα, επί τόσα καλοκαίρια και χειμώνες…
Γιατί άραγε δεν έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα το Μουσείο;  Η παράδοση της πόλης ασφυκτιά στα υγρά δωμάτια της εγκατάλειψης με  σκωροφαγωμένες τις σφραγίδες στα φωτοστοιχειοθετημένα αρχεία
 … Εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ακόμη, θα πρέπει να υπάρξει πειστικός απολογισμός του έργου...Εάν υπήρχε λειτουργικό ή τεχνικό πρόβλημα, θα το γνωρίζαμε. 
Μήπως τα συμπεθέρια της «νύφης» περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να…σχολάσουν τον γάμο;
 Μήπως προέκυψαν επίδοξοι «καλλιτεχνικοί Διευθυντές» που διεκδικούν προνόμια στα ίχνη του Κολόμβου που ανακάλυψε την… Αμερική;
 Μήπως έχουν κάποιο άλλο προξενιό, συμφερότερο στο μυαλό τους;
 Άλλωστε αυτοί έχουν κάνει τα προξενιά, τα συμβόλαια και ξέρουν τα κατατόπια…
 Αυτό που δεν ξέρουν οι νέοι προξενητάδες, σαν νεόκοποι, είναι τα φαντάσματα του παλαιού Νοσοκομείου…
  Να το ξέρετε!
 Μετά το στοιχειό της Χάρμαινας θα κάνουμε κι άλλο ένα θρύλο… της «Προικιωμένης νύφης»  που τ΄ όσκασε…!!!

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: