Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Eρχονται φόροι 4 δισ. μόλις κλείσουν οι κάλπες...!!!

Τέλος Σεπτεμβρίου, πληρώνουμε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ήτοι 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους, θα πρέπει να βγάλουν από τα ταμεία τους περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Άλλα 80 εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μόνο προς την εφορία και… τελειώνουμε με τον Σεπτέμβρη.
Για να ξεκινήσει ο …γολγοθάς του Οκτωβρίου. Χωρίς καν να ληφθούν νέα μέτρα –μην ξεχνάμε ότι τον Οκτώβριο πρέπει να ψηφιστεί καινούργιο ασφαλιστικό και νέο φορολογικό- ο «λογαριασμός» θα εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.
Το «ντεμπούτο» του ΕΝΦΙΑ θα αφαιρέσει από τα… στρώματα και τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς περί τα 650 εκατομμύρια ευρώ.
Οκτώβριο θα έρθει η πρώτη δόση του ΦΠΑ γ’ τριμήνου σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τον λογαριασμό να ξεπερνάει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς έρχεται η ώρα να γίνει το… ταμείο μετά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών του ΦΠΑ.


Τα νομικά πρόσωπα θα έρθουν αντιμέτωποι με υψηλότερη δόση λόγω της επιβολής της αναδρομικής αύξησης στην παρακράτηση ενώ και η δόση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία θα είναι αυξημένη κατά τουλάχιστον 20-30 εκατ. ευρώ λόγω των αλλαγών που έρχονται.
Να λοιπόν πώς μαζεύεται ένας λογαριασμός μαμούθ της τάξεως των 4-4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τον οποίο θα πρέπει να πληρώσουμε μέσα σε 40 ημέρες μετά τις εκλογές.
Η αγωνία ακόμη και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σχετικά με το κατά πόσο οι πολίτες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή τη «λαίλαπα» είναι έκδηλη. Και τον Οκτώβριο, χρήματα στο δημόσιο ταμείο από τους δανειστές για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών δεν πρόκειται να μπουν. Έτσι, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, το δημόσιο θα πρέπει να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες υποχρεώσεις με όσα χρήματα μπορέσει να μαζέψει από τους φόρους. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι εκτός συνταρακτικού απροόπτου, και τον Οκτώβριο θα συνεχιστεί η πολιτική του «παγώματος» στο σκέλος των δημοσίων δαπανών αλλά και της αναβολής της επιστροφής φόρων –το δημόσιο χρωστάει στους φορολογούμενους πάνω από 750 εκατ. ευρώ- κάτι που σημαίνει περαιτέρω αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες μέχρι… νεωτέρας.
Οι φορολογούμενοι θα αισθανθούν την πίεση από τις πρώτες κιόλας μετεκλογικές ημέρες.
Στο τέλος Σεπτέμβρη, όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από το πότε υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση, θα πρέπει να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Την επόμενη ημέρα, την 1η Οκτωβρίου, χιλιάδες κάτοικοι νησιών του Αιγαίου θα δουν τις επιχειρήσεις στον τόπο τους να αλλάζουν τις τιμές καθώς για την πρώτη ομάδα νησιών (υποτίθεται των πλουσιότερων) θα καταργηθεί η έκπτωση του 30% κάτι που θα φέρει τους συντελεστές του ΦΠΑ από το 9% στο 13% και από το 16% στο 23%.
Πρωτομηνιά θα επιβληθεί και ο αυξημένος ΦΠΑ (13% από 6%) στα ξενοδοχεία όλης της χώρας.
Η δήλωση ΦΠΑ του Οκτωβρίου που θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες να αποδώσουν στο δημόσιο τα αυξημένα ποσά φόρου που θεωρητικά έχουν εισπράξει κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου. Επίσης, η δόση της ρύθμισης των 100 δόσεων θα είναι αυξημένη τον Οκτώβριο καθώς θα αποτυπωθούν οι συνέπειες και από την αύξηση του επιτοκίου και από την μείωση στον αριθμό των δόσεων με κριτήρια που θα ανακοινωθούν από την ΓΓΔΕ.
Ποιο θα είναι το…κερασάκι στην τούρτα; Ο ΕΝΦΙΑ. Τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 1η δόση η οποία θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Ο λόγος; Φέτος ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε πέντε και όχι σε έξι δόσεις όπως πέρυσι,.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: