Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Η Αφροδίτη θα κρύψει τον ήλιο την Τετάρτη το πρωί

Μια σπάνια μαύρη κηλίδα στην επιφάνεια του Ήλιου, δεν είναι άλλο από τον πλανήτη Αφροδίτη σε μια εξαιρετικά σπάνια διέλευση μεταξύ της Γης μας και του άστρου της

Ένα εξαιρετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, το οποίο μάλλον κανένας εκ των σημερινών κατοίκων του πλανήτη μας δεν θα είναι σε θέση να ξαναδεί στη ζωή του, θα είναι ορατό από τη Γη έως και αύριο Τετάρτη.
Θα είναι από τα πιο ασυνήθιστα φαινόμενα που έχουμε συναντήσει, καθώς ο Ήλιος θα ανατείλει στην Ελλάδα με μια σκοτεινή κηλίδα στο δυτικό τους χείλος. Πρόκειται για τον πλανήτη της Αφροδίτης, που θα διασχίζει αργά τον ηλιακό δίσκο το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης 6 Ιουνίου. Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα αρχίσει να εξελίσσεται από τις 01:09 της Τετάρτης και θα διαρκέσει έξι ώρες και 40 λεπτά.
Αυτή η διάβαση που περιμένουμε την Τετάρτη θα είναι η όγδοη από το 1609 και μετά, που παρατηρήθηκε με τηλεσκόπιο. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να ξυπνήσει κανείς νωρίς και να απολαύσει το θέαμα. Ακόμη κι αν δεν έχετε κιάλια ή τηλεσκόπιο, η διάβαση της Αφροδίτης θα είναι ορατή και με γυμνό μάτι.
Οι διαβάσεις της Αφροδίτης είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται με περιοδικό τρόπο.
Μάλιστα, δύο συνεχόμενες διαβάσεις διαφέρουν είτε κατά οκτώ χρόνια είτε κατά ένα διάστημα μεγαλύτερο από τη ζωή ενός ανθρώπου.
Η παρακολούθησή του συνίσταται να γίνει με τηλεσκόπια που είναι εφοδιασμένα με φίλτρα για την ηλιακή ακτινοβολία. Χάρη σε αυτά, θα γίνουν πολύτιμες παρατηρήσεις και μελέτες για την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, η οποία είναι 100% πυκνότερη της γήινης και διακρίνεται για τις συχνές όξινες βροχές.
Χάριν στο φαινόμενο αυτό της διέλευσης, ο άνθρωπος κατάφερε για πρώτη φορά να μετρήσει την απόσταση της Γης από το άστρο της, τον Ήλιο. Μάλιστα και κατά τη σημερινή διέλευση οι αστρονόμοι αναμένεται να προσπαθήσουν να επαληθεύσουν τις εκτιμήσεις τους για την απόσταση Γης- Ηλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: