Οι Έλληνες καλούνται στις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου να ψηφίσουν κυριαρχούμενοι από δύο κυρίως συναισθήματα: Οργή και φόβο.
Έχουν κάθε λόγο να είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι με την κακή οικονομική κατάσταση, με το προβληματικό κράτος πρόνοιας, με τις ανεπαρκείς κοινωνικές δομές, με την υψηλή ανεργία και, τέλος, με την άδικη φορολογία. Βεβαίως, για να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν ευθύνονται τα μνημόνια και η τρόϊκα για την σημερινή κατάσταση, αλλά πολιτικές χρόνων των κυβερνήσεων του παρελθόντος, πού οδήγησαν στην απαξίωση των πλεονεκτημάτων της χώρας μας και στη γιγάντωση κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών εις βάρος των έντιμων και ικανών ιδιωτών επιχειρηματιών. Προφανώς για τη σημερινή κρίση ευθύνες έχουν όσοι κυβερνούσαν, αλλά να μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί εκλέγονταν από το λαό, ο οποίος έχει τις δικές του ευθύνες για την ποιότητα εκπροσώπησής του και το είδος της διακυβέρνησης πού επιθυμεί. Έπρεπε να έχουμε την εμπειρία των τελευταίων 2,5 χρόνων για να καταλάβουμε, από τη σύνθεση της Βουλής πού μόλις διαλύθηκε, πόσο μέτριο είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Εκτός μεμονωμένων εξαιρέσεων πού τιμούν το αξίωμά τους, γίναμε συχνά θεατές γραφικοτήτων, τραμπουκισμών και φθηνών θεατρινισμών, μέσα στο εθνικό Κοινοβούλιο, απαξιώνοντας κατά πολύ το ρόλο του. Επομένως η οργή σε πρώτη ανάγνωση μπορεί να δικαιολογηθεί. Όμως δεν πρέπει να κυριαρχήσει γιατί διαφορετικά θα βιώσουμε καταστάσεις πολύ χειρότερες από τις σημερινές, έκρυθμες και επικίνδυνες για το μέλλον της πατρίδας και των παιδιών μας.
Από την άλλη το συναίσθημα του φόβου για το ενδεχόμενο να χαθούν οι θυσίες των τελευταίων ετών και η χώρα να πορευθεί στην ανασφάλεια, στη διεθνή απομόνωση και στην απώλεια της κοινωνικής συνοχής, δείχνει να ωριμάζει τη σοβαρή άποψη ότι τώρα δεν είναι ώρα για περιπέτειες, πειραματισμούς και λαϊκισμούς άλλων εποχών. Οφείλουμε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει μια ενδεχόμενη αναστάτωση στην οικονομία ως απόρροια επιπόλαιων και εν θερμώ αποφάσεων. Καλό είναι να ξέρουμε ότι υπάρχουν χειρότερες καταστάσεις από αυτές πού ζούμε σήμερα και θα έρθουν, αν διαταραχθεί η κανονικότητα του Κράτους και δοκιμαστούν οι ισχυροί δεσμοί με την Ευρώπη.
Από την οργή και το φόβο πού αντιπαλεύουν στη συνείδηση του Έλληνα πρέπει να προκύψει η σωφροσύνη. Η λογική επιβάλλεται να υπερισχύσει από το θυμικό και να μην φτάσουμε σε επικίνδυνες επιλογές, πού θα οδηγήσουν σε πολύ ακραίες καταστάσεις, για τις οποίες όλοι θα μετανιώσουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου