Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Υπεγράφη η Μελέτη για την αποκατάσταση της Παραλίας Τολοφώνος-Ερατεινής


Πέντε χρόνια περάσανε και στο παραπέντε υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη η μελέτη του έργου για την αποκατάσταση της παραλίας Τολοφώνος-Ερατεινής.
Ένα έργο που χρόνια ταλαιπώρησε ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες όχι μόνο τους κατοίκους της παραλίας αλλά και τους περαστικούς οδηγούς.
Ο Δήμαρχος Γιώργος Καπετζώνης το “έτρεξε” και το πέτυχε, δε μένει παρά να ενταχθεί από την περιφέρεια η δημοπράτησή του.
Πρόκειται για ένα έργο προστασίας της ακτής από τη διάβρωση μέσω τεχνητής αναπλήρωσης με επιλεγμένο χαλικώδες υλικό σε τρία τμήματα της παραλίας Τολοφώνας όπου λόγω διάβρωσης δεν υφίσταται χερσαία παραλιακή ζώνη, καθώς και η θωράκιση του πόδα του υφισταμένου υψηλού τοιχίου αντιστήριξης της παραλιακής οδού μήκους περίπου 250μ. με τη χρήση φυσικών ογκόλιθων.
Το έργο προτείνεται να κατασκευαστεί σε τμήματα της παραλιακής ζώνης στον οικισμό της παραλίας Τολοφώνας που γειτνιάζει με την παραλία Ερατεινής. Σύμφωνα με τη μελέτη περιβαντολογικών επιπτώσεων  θα γίνει τεχνητή αναπλήρωση με επιχώσεις επιλεγμένου υλικού συνολικού όγκου 36000m3 για την προστασία της ακτής από τη διάβρωση.
Για την προστασία του επιλεγμένου τοιχίου αντιστήριξης της παραλιακής οδού όπου η έκθεσή του σε κυματισμούς οδηγεί σε σταδιακή υπόσκαψη του πόδα του τοιχίου και επακόλουθα σε ρηγμάτωση ή ακόμα και ανατροπή αυτού, προβλεπόμενη θωράκιση του πόδα με τη χρήση φυσικών ογκόλιθων 200-300kg.
Για τη πλησιέστερη προστασία έναντι υποσκαφής, προτείνεται η τοποθέτηση γεωπλέγματος, το οποίο θα διαστρωθεί σε όλη την επιφάνεια του πυθμένα κάτω από τα έργα θαλάσσιας προστασίας. Τα τοιχία της παραλιακής οδού όπου έχουν ρηγματωθεί, θα καθαιρεθούν και θα ανακατασκευαστούν από οπλισμένο σκυρόδεμα. Θα επιδιορθωθούν και ανακατασκευαστούν και τα τμήματα του πεζοδρομίου της παραλιακής οδού τα οποία έχουν καταστραφεί.
Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η περιοχή που θα κατασκευαστεί το έργο εμπίπτει στο δίκτυο NATURA 2000 με κωδικό itea-GR 2450004 παραλιακή ζώνη ΙΤΕΑΣ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ και όλο το δυτικό τμήμα της παραλίας Τολοφώνας είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: