Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΑΛΕΙΟ – ΓΑΤΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ


Δήμαρχος Δελφών: Ενεργός πολίτης, γνώστης των προβλημάτων και ιδιαίτερα της Άμφισσας και σήμερα πρώτος πολίτης και θεματοφύλακας του Δήμου Δελφών σε μία δύσκολη συγκυρία. Ανέλαβε την Προεδρεία των Κληροδοτημάτων Στάλειο-Γάτειο και Γιάγτζειο. Δύο βαριά κληροδοτήματα, που άφησαν αείμνηστοι, σεβαστοί ευεργέτες στην πόλη μας. Το πώς αυτά τα κληροδοτήματα οδηγήθηκαν στην σημερινή κατάσταση είναι πλέον γνωστό και όχι της παρούσης στιγμής.  Εμείς του ζητήσαμε να μας ενημερώσει (ως είχε υποχρέωση), τόσο σε εμάς, όσο και στους συνδημότες μας  (που το θεωρούμε όχι ασήμαντο) το θέμα του Γηροκομείο Στάλειο-Γάτειο, που δεν έγινε ποτέ και ΚΟΝΙΑΚΕΙΟ, αλλά ήθελαν να ξεπουλήσουν την περιουσία του.  Τον ρωτήσαμε τι σκέφτεται, το πρόγραμμά του ή ακόμη αν το δουλεύει στο μυαλό του.
 
Τι γίνεται με την σύσταση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Γηροκομείου; Τι θα γίνει με τον Διευθυντή και το προσωπικό (όσο για το Διευθυντή ανήκει στο προσωπικό, αλλά ερωτάμε αν θα αντικατασταθεί);
Τι θα κάνει με τις εκποιήσεις του Κληροδοτήματος Στάλειο-Γάτειο, καθώς και με το Γιάγτζειο, που ακολουθεί;
Η απάντηση του Δημάρχου ήτανε ότι:

«Γνωρίζω πολύ καλά το μέγεθος των ευθυνών που έχω αναλάβει με την οικειοθελή ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου των Διαχειριστικών Επιτροπών μεγάλων Ιδρυμάτων, τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης. Ειδικά για το Γηροκομείο της Άμφισσας, έχουμε επιδοθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου, ώστε να επιχειρήσουμε κυριολεκτικά την ανάστασή του, στόχος ο οποίος είναι πάρα πολύ φιλόδοξος και απαιτεί να συντρέξουν μια σειρά προϋποθέσεων και ιδίως να υπάρξει βούληση συνεννόησης απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (υπηρεσίες, εργαζόμενοι, προμηθευτές κλπ). Με τις δικές μας δυνάμεις, ως Διαχειριστική Επιτροπή, εκπονούμε σήμερα ένα σχέδιο εξυγίανσης του Ιδρύματος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 55 του Ν.4262/2014, το οποίο θα το παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Εργασίας (Υφυπουργός κ. Κεγκέρογλου). Εφόσον γίνει εκεί καταρχήν δεκτό, θα στραφούμε στους λοιπούς εμπλεκόμενους και ιδίως στους εργαζομένους, με τους οποίους θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, καθώς είμαι απολύτως βέβαιος ότι μοιραζόμαστε τον ίδιο κύριο σκοπό, που δεν είναι άλλος παρά η επαναλειτουργία του Ιδρύματος πάνω σε υγιείς βάσεις. Η Διαχειριστική Επιτροπή έχει σήμερα τετραμελή σύνθεση (Δήμαρχος Δελφών αντί του Μητροπολίτη Φωκίδας, Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας και Διευθυντής καταστήματος Εθνικής Τράπεζας Άμφισσας) και σύντομα θα προστεθεί το πέμπτο μέλος με απόφαση της διαχειριστικής επιτροπής, κατά το καταστατικό του Ιδρύματος. Όσον αφορά στις εκποιήσεις του Γιαγτζείου Ιδρύματος (στην πραγματικότητα πρόκειται για πλειστηριασμό ακινήτου μετά από διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που κίνησαν οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος), εμείς έχουμε αποφασίσει να θέσουμε ένα πλαίσιο εξορθολογισμού της λειτουργίας του Ιδρύματος, κυρίως με περιστολή δαπανών (μείωση μισθοδοσίας κλπ), ώστε να μην έχει και το Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας την ίδια τραγική κατάληξη του Γηροκομείου και να μην εξανεμιστεί τότε αναγκαστικά η περιουσία των μεγάλων Ευεργετών».

Κλείνοντας τον ρωτήσαμε πού τοποθετεί τον εαυτό του μεταξύ συναισθήματος και πολιτικής, και μας ανέφερε:

«Και πολιτική και συναίσθημα. Ή μάλλον πολιτική με συναίσθημα. Είναι δυστυχώς ανόητος όποιος πιστεύει ότι η κοινωνία διοικείται μόνο με υπολογισμούς και νούμερα, αντίθετα χρειάζεται μια πολύπλευρη προσέγγιση όλων των θεμάτων, ιδίως των μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων που σήμερα διαχειριζόμαστε.»
Ευχαριστούμε το Δήμαρχο για αυτή την κουβέντα και χαιρόμαστε που συμπλέουμε στην ομολογία του περί υπάρξεως συναισθήματος εκ μέρους του στην πολιτική.  Χαιρόμαστε δε για το ότι στην κοινωνία που βιώνουμε σήμερα θα σας διακρίνει και το συναίσθημα στη Δημοτική σας πορεία μαζί με τους συνεργάτες σας απέναντι στους συνδημότες μας. Το οφείλουμε και το οφείλετε, άλλωστε, στους κατοίκους του Δήμου Δελφών.  

Σας ευχαριστούμε και εις το επανιδείν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: