Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Επιστολή της υποψήφιας βουλευτίνας του Ποταμιού Βασιλικής Παπαθανασίου στη Φωκίς με τις θέσεις του κόμματός της


Λέγομαι Βασιλική Παπαθανασίου και είμαι υποψήφια βουλευτής Φωκίδας του κόμματος «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ».
Πήρα την απόφαση να στρατευτώ με αυτό το κόμμα γιατί θέλω αλλαγή πλεύσης για τη χώρα μου.
Θέλω η πρώτη προτεραιότητα μετά την παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ, να είναι οι μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν τη χώρα μας ισότιμη με τις άλλες ευρωπαϊκές, και το κράτος μας μικρότερο, αποτελεσματικότερο και λιγότερο δαπανηρό, πράγμα που θα επιτρέψει στους «δημιουργούς» αυτού του τόπου να στήσουν ανεμπόδιστα δουλειές. Γιατί χωρίς δουλειές, δεν θάχουμε ούτε παροχές, ούτε συντάξεις.
Στρατεύομαι με «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» γιατί θέλω να δώ στις πιο σημαντικές θέσεις του κράτους μας, τους αξιότερους της κοινωνίας και όχι τα κομματικά στελέχη του κάθε κόμματος.
Γιατί θέλω επιτέλους δικαιοσύνη, παιδεία και υγεία για όλους και πάνω απ’όλα για τα παιδιά μας, που μεταναστεύουν μαζικά.
Η Φωκίδα είναι ένας ευλογημένος τόπος, με απίστευτες ομορφιές τόσο στο βουνό, όσο και στη θάλασσα. Με ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση με κουράγιο αλλά χωρίς μέσα. Είναι όμως ξεχασμένη.
Τα σχολεία μας, έχουν σοβαρά ελλείματα τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό.
Τα νοσοκομεία μας βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.
Και ας μην μιλήσουμε για το περιβάλλον που βιάζεται καθημερινά από κάθε είδους αυθαιρεσίες.
Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, καθώς και ο τρόπος που θα γίνει, είναι επίσης ένα σοβαρό ζητούμενο.
Στόχος μου είναι να βοηθήσω όπου μπορώ, και πάντα σε συνεργασία με την ντόπια κοινωνία, αρκεί οι στόχοι νάναι πάντα το καλό του τόπου και όχι τα προσωπικά συμφέροντα του καθένα.
ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !

Τιμώντας την πρόσκλησή σας να απαντήσουμε στο ερωτηματολόγιο που θέσατε στους υποψηφίους όλων των κομμάτων, θα ήθελα να παρουσιάσω ένα μέρος των γενικών θέσεων του κινήματος σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν :
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ αλλά και τη σχέση του με :
α. Την αυθαίρετη δόμηση
β. Την επιχειρηματικότητα και
β. Τον τουρισμό
Επίσης :
α. Την διαχείριση υδάτινων πόρων καθώς και
β. Την διαχείριση δασών, πάρκων και Εθνικών δρυμών

Τα αυθαίρετα σκοτώνουν τον τόπο
- Η κήρυξη προστατευτέων φυσικών και πολιτιστικών τοπίων με μέτρα προστασίας και εύστοχη τουριστική αξιοποίηση είναι στην κατεύθυνση της διάσωσης αλλά και της αξιοποίησης του Ελληνικού τοπίου.
- Απαιτείται άμεσα συγκροτημένη οικιστική πολιτική για την παραθεριστική κατοικία, η διασπορά της οποίας υποβαθμίζει το τοπίο.
- Τα μικρά νησιά προσφέρονται για ανάπτυξη προγραμμάτων αειφορίας και προώθηση σχετικών έργων στους τομείς ενέργειας, αποβλήτων, νερού, παραδοσιακών κτιρίων και δραστηριοτήτων, χρήσεων γης και, φυσικά, τοπίου.
- Να μην επαναληφθεί οποιαδήποτε επιχείρηση νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων και να κατεδαφιστούν, παραδειγματικά, προκλητικές αυθαίρετες κατασκευές σε ακτές και ορεινές περιοχές.

 Ναι στις εξορύξεις, ναι στο περιβάλλον
- Στην Ελλάδα λειτουργούν 1.500 ορυχεία, λατομεία και μεταλλεία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε τα οικονομικά οφέλη της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, εφ’ όσον γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.
- Προτείνουμε τη θέσπιση νόμου για την διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, τη θέσπιση ανταποδοτικών οφελών και τη δίκαιη απόδοση σχετικών μισθωμάτων.
- Σημαντικός είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δημιουργία συνεργειών επενδυτών και τοπικής κοινωνίας. Στόχος να εξασφαλίζεται η τήρηση περιβαλλοντικών κανόνων και να μεγιστοποιούνται τα οφέλη για τους κατοίκους και την περιοχή μέσω δράσεων κοινωνικής εταιρικής ευθύνης και παράπλευρων επενδύσεων και χορηγιών.
- Σύνταξη εθνικού και τοπικού χωροταξικού σχεδίου με πρόβλεψη για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες καθώς και για εναλλακτικές μεθόδους επανάχρησης γης.
- Αποτύπωση σε κοινή ηλεκτρονική βάση των δεδομένων των μεταλλευτικών κοιτασμάτων και των προστατευόμενων περιοχών.
- Κατάθεση του νέου λατομικού νομοσχεδίου το οποίο εκκρεμεί εδώ και έντεκα χρόνια.
- Κωδικοποίηση και θωράκιση της διαδικασίας εκπόνησης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με παράλληλη απλούστευση της διαδικασίας.
- Χρειάζεται ενίσχυση των Επιθεωρήσεων Μεταλλείων που υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να μη γίνονται έλεγχοι σε μια δραστηριότητα ευαίσθητη για το περιβάλλον και επικίνδυνη για τους εργαζομένους.

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Τουρισμό
- Το Ποτάμι προτείνει την κατάρτιση ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Τουρισμό με βάθος υλοποίησης δέκα ετών (2015-2025) και δύο κεντρικούς στρατηγικούς στόχους: την ποιοτική αναβάθμιση υπηρεσιών και προϊόντων και την επέκταση της τουριστικής περιόδου.
- Η Ελλάδα ως φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική κιβωτός είναι ένα μεγάλο σύνολο μοναδικών προορισμών. Μόνο που αυτό δεν αρκεί, για να έχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη ως χώρα και ως οικονομία. Απαιτείται η προβολή του τουριστικού προϊόντος στο εξωτερικό και η ενίσχυση των προξενικών αρχών για καλύτερη εξυπηρέτηση του τουριστών στις χώρες τους.
- Ο επανασχεδιασμός της πολιτικής στον τουρισμό πρέπει να εστιάζει στην ποιότητα των υπηρεσιών και στη ποικιλομορφία των προϊόντων και των προορισμών σε ετήσια βάση και να προέλθει από τις παραγωγικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία, της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων εργαζομένων του τομέα, συνεταιρισμών, επιμελητηρίων και περιβαλλοντικών οργανώσεων τις οποίες θα συντονίζει το υπουργείο Τουρισμού. Η διαδικασία πρέπει να εξειδικεύεται σε κάθε περιφέρεια και κάθε νομό.
- Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και ο χειμερινός τουρισμός πρέπει να σχεδιαστούν σε πενταετή ορίζοντα με επιθετική τιμολογιακή πολιτική και στόχο να ανέλθει στο το 1/3 των συνολικών ετήσιων διανυκτερεύσεων και εσόδων.

Ανάπτυξη ποιοτικού και θεματικού τουρισμού
- Κύρια στόχευση μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού «του μέτρου», στον αντίποδα του κορεσμένου μαζικού τουρισμού χαμηλού κόστους. Ο θεματικός τουρισμός μπορεί να εκμεταλλευτεί τα σημαντικά πλεονεκτήματα της χώρας.
- Για την προώθηση του ναυτικού τουρισμού, θέλουμε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πενήντα μικρών και μεγάλων μαρινών με ενιαίες προδιαγραφές υψηλής ποιότητας, με αναβάθμιση των μαρινών που ήδη υπάρχουν και με κατασκευή νέων.
- Για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού προτείνουμε το σχεδιασμό μιας διαφημιστικής καμπάνιας που θα προβάλλει την υψηλή τεχνογνωσία των Ελλήνων ιατρών, την υψηλή ποιότητα των υποδομών και τις ανταγωνιστικές τιμές των ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας.
- Για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία, κατάβαση φαραγγιών, ποδηλασία, καταδύσεις, αεραθλητισμός) προτείνουμε να συσταθεί Συντονιστικό Γραφείο Εναλλακτικών Mορφών Τουρισμού, το οποίο θα υπάγεται στο υπουργείο Τουρισμού και θα θεσπίσει τις προδιαγραφές για τα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη αυτών των μορφών τουρισμού, θα αναθέσει σε ειδικούς την εκπόνηση μελετών και θα εποπτεύει την υλοποίηση των έργων υποδομής, τη συντήρηση και τη διαχείρισή τους.
- Υποστηρίζουμε τη δημιουργία Εθνικών Αναρριχητικών Πάρκων (Κάλυμνος, Μετέωρα, Λακωνία) ταυτόχρονα με εκτεταμένα δίκτυα σηματοδοτημένων μονοπατιών, ως δραστηριότητα συμπληρωματική της αναρρίχησης.

Τουριστικές επενδύσεις
- Η χώρα έχει τεράστια περιθώρια νέων στοχευμένων τουριστικών επενδύσεων με βάση ένα πανελλαδικό χωροταξικό σχεδιασμό. Σε αυτές πρέπει να περιληφθεί η προσέλκυση διεθνών ξενοδοχειακών οργανισμών υψηλού επιπέδου και η οργανωμένη δόμηση συγκροτημάτων κατοικιών υψηλής αξίας για αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση.
- Οι τουριστικές υποδομές πρέπει να απογραφούν εξονυχιστικά. Η παρανομία, η παραοικονομία και η μαύρη εργασία υπονομεύουν την προσπάθεια μας και η αντιμετώπισή τους είναι ζωτικής σημασίας.

- Υδατικοί πόροι
- Η χώρα μας υποφέρει από λειψυδρία και υφαλμύρυνση παρότι διαθέτει επαρκείς υδατικούς πόρους.
- Απαιτείται η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ορθολογική και βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων της Ελλάδας. Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την καθολική αντικατάσταση των ανοικτών καναλιών με δίκτυα κλειστών αγωγών και βελτιωμένων συστημάτων άρδευσης χαμηλής πίεσης.

Δάση, εθνικοί δρυμοί και πάρκα
- Επιβάλλεται η χάραξη εθνικής δασικής στρατηγικής για την ορθολογική διαχείριση και εκμετάλλευση των δασικών πόρων της Ελλάδας σύμφωνα με την αρχή της Αειφορίας, με παράλληλη αναδιοργάνωση, στελέχωση, χρηματοδότηση δασικών υπηρεσιών.
- Επείγει η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών και παράλληλα του δασικού κτηματολογίου, όπως ορίζει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
- Η κήρυξη Εθνικών Δρυμών και Εθνικών Πάρκων, σε πολλές περιπτώσεις δεν δημιουργεί παρά ζημιογόνους φορείς διαχείρισης. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και σχέδιο η προστασία αυτών των εξαιρετικού κάλλους περιοχών, σε λίγα χρόνια θα θρηνούμε την απουσία πανίδας και την ισχνή επισκεψιμότητά τους, αντί να καμαρώνουμε για το ιδιαίτερο τοπίο και την αξιοποίησή τους με τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Τα παραπάνω απαντούν σε ένα βαθμό στα ερωτήματα που έχετε θέσει.
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δώσατε να παρουσιάσουμε τις θέσεις του Ποταμιού, σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας,

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Βασιλική Παπαθανασίου
Υποψήφια βουλευτής Φωκίδας με « το Ποτάμι »


H Κα Βασιλική Παπαθανασίου γεννήθηκε έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα μέχρι το 2013 .
Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Montpellier « Διδακτική των γαλλικών ως ξένη γλώσσα ». Εργάστηκε ως καθηγήτρια γαλλικών σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία στην Αθήνα καθώς επίσης και σε φροντιστήρια.
Το 2000 εκδόθηκε το βιβλίο της “Atout delf A1” απ’τις εκδόσεις Κάουφμαν.
Ολ’αυτά τα χρόνια ασχολήθηκε με την έρευνα πάνω στην διδακτική και την εφαρμογή των νέων
τεχνολογιών στην διδασκαλία της γαλλικής ως ξένης γλώσσας.
Απ’τον Αύγουστο 2013 διαμένει με την οικογένειά της στο Σκάλωμα Δωρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: