Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ποιες μεταρρυθμίσεις "ξεκλειδώνουν" τη στρόφιγγα ροής του Ευρωπαϊκού χρήματος προς την Ελλάδα



«Ξεκλειδώνουν» οι Ευρωπαίοι τη ροή του χρήματος προς την Ελλάδα μετά την απόφαση του χθεσινού Eurogroup και τη δέσμευση για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει επίσης την ώρα που οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε οριακό σημείο και λίγο πριν η κατάσταση καταστεί ανεξέλεγκτη και γίνει ένα ακόμη βήμα προς την οριστική ρήξη.
Ας μην γελιόμαστε, όμως, ή μάλλον ας μην παρασύρονται κάποιοι στην κυβέρνηση. Οι Ευρωπαίοι θα χαλαρώνουν σιγά σιγά τη θηλιά από το λαιμό της Ελλάδας έτσι ώστε να προωθούνται και οι μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τις οποίες μάλιστα θα εμπλουτίσει κι όλας.


Έγινε όμως ένα σημαντικό βήμα και η Ελλάδα φαίνεται να κέρδισε στα σημεία σε αυτή την αναμέτρηση, παίρνοντας μαζί ακόμη κάποιους από τους εταίρους. Το γεγονός ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, κάλεσε το Γερμανό ομόλογο του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να σταματήσει να προκαλεί χρησιμοποιώντας τον όρο "τρόικα" δείχνει οτι αναζητείται κοινός τόπος συνεννόησης και η Ελλάδα δεν είναι μόνη της.


Αυτό αποδεικνύει και η νέα παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλτ Τούσκ. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, η οποία προφανώς υστερεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά, οκτώ χρόνια, και καταλήγει να έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και η οικονομία των ΗΠΑ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μπάρακ Ομπάμα.
Ας επανέλθουμε όμως στην Ευρώπη και στα μέτρα που οδηγούν στο άνοιγμα της στρόφιγγας της ροής του χρήματος προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν όλα πάνε καλά, τότε είναι πιθανό να δοθεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών της αναγκών, σε πρώτη φάση το 50% της δόσης των 7,2 δις του προηγούμενου προγράμματος που είχε «παγώσει» προς τη χώρα μας.
Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά έναντι του Eurogroup. Ποιες είναι αυτές.
- Η διάταξη για την νέα περαίωση για αδήλωτα εισοδήματα. Πιθανώς θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, που στην κυβέρνηση θέλουν να έχουν θέσει σε διαβούλευση μέχρι τότε.
- Η τροπολογία για τις τριγωνικές συναλλαγές (transfer pricing). Αν και αποτελεί «επιστημονική» μορφή απάτης των πολυεθνικών, υπάρχει υπόβαθρο σε αυτό καθώς ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει ένα πλαίσιο παροχής και τεκμηρίωσης των τιμών και στοιχείων εκ μέρους τους.
- Τα μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, με ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ από εξοικονομήσεις λειτουργικών δαπανών.
Σε δεύτερη φάση, στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου (και σε συνεννόηση με τους θεσμούς) θα πρέπει επίσης, η ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει στους πολίτες τις υποχρεώσεις ή τα κίνητρα που θα έχουν για να ζητούν αποδείξεις, να προχωρήσει στην χορήγηση αδειών ηλεκτρονικού τζόγου και να εφαρμόσει πιλοτικά το σχέδιο για πρόσληψη part-timer ελεγκτών (φοιτητές, συνταξιούχοι, νοικοκυρές) για να τονώσει την έκδοση αποδείξεων και την είσπραξη του ΦΠΑ.
Η κανονικότητα φαίνεται έτσι πλέον να επιστρέφει, με την έννοια ότι η χώρα μπορεί ξανά να πάρει (με δόσεις) τις πρώτες ανάσες μετά από καιρό, όσο τουλάχιστον θα παίρνει –σε συννενόηση με τους τρεις θεσμούς- και νέα μέτρα που θα κλείνουν την «τρύπα» στον προϋπολογισμό.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι εταίροι αποδέχθηκαν τα μέτρα που τους πρότεινε η κυβέρνηση, από τη στιγμή τουλάχιστον που και αυτή δέχτηκε να τα συμπληρώσει με άλλα, άμεσης απόδοσης –όπως η περαίωση. Ο κατάλογος των 5-6 μεταρρυθμίσεων ήδη έφθασε αισίως στις δέκα και συμφωνήθηκε συνεχώς να εμπλουτίζεται, ενώ θα εφαρμόζεται.
Κοινός τόπος με τους εταίρους υπήρξε τελικά σε πολιτικό επίπεδο, με την έννοια της πολιτικής βούλησης και της καλής θέλησης σε ένα πλαίσιο που ακόμη διαμορφώνεται. Πιο δύσκολο ίσως αποδειχθεί όμως να πειστεί και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αν θα μπορέσει να «χαλαρώσει» ο Μάριο Ντράγκι, αυτό θα φανεί την προσεχή Πέμπτη, στην συνεδρίαση της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες. Αν δεχτεί να αυξηθεί το όριο δανεισμού από τον ELA ή και το πλαφόν στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων (σε δεύτερη φάση ίσως όμως), η Αθήνα θα ξεπεράσει το «βουνό» των υποχρεώσεων του Μαρτίου και τότε μπορεί να ατενίζει μέχρι τον Ιούνιο το μέλλον των υποχρεώσεων πληρωμής με περισσότερη αισιοδοξία.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξέπεμψε ωστόσο το σήμα ότι δε θα πρέπει να αναμένει προκαταβολές από τις δόσεις η Αθήνα, πριν η κυβέρνηση δώσει δείγμα γραφής για τα μέτρα που συμφώνησε. Η προσδοκία για βοήθεια των 1,8+1,8 δισ. δόθηκε προφορικά και δεν αποτυπώνεται στην απόφαση.
Προφανώς και χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει. Ωστόσο, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι συζητούν την αποδέσμευση των 7,2 δις ευρώ χωρίς να απαιτούν την υλοποίηση όσων προέβλεπε το e-mail Χαρδούβελη (μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις κ.α.) είναι ένα μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα.
Τώρα, βέβαια, αυτό μένει να αποδειχθεί κιόλας, γιατί το ότι κέρδισες μία μάχη δεν σημαίνει πώς θα κερδίσεις και τον πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: