Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ


«ΕΝΑΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ»
ΣΑΒΒΑΤΟ 21/3/2015 στις 7.30μμ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της ποίησης η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Φωκίδας διοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 21/3 στις 7.30μμ στο Κυριακοπούλειο Ιτέας.
Θα προβληθεί η ταινία «Ο ταχυδρόμος» του Μάικλ Ράντφορντ, που αναφέρεται στη σχέση ποίησης και απλών ανθρώπων.
Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Α. Σκάρμετα και αποτυπώνει ένα επεισόδιο της ζωής του μεγάλου Χιλιανού ποιητή Πάβλο Νερούδα, από την εποχή της εξορίας του σε ένα ψαροχώρι. Ο Μάριο, ένας φτωχός νεαρός, γίνεται ο ταχυδρόμος του Νερούδα.  Αναπτύσσεται μεταξύ τους μια ιδιαίτερη σχέση μύησης στον θαυμαστό κόσμο της ποίησης. Ο ταχυδρόμος δεν είναι ένας απλός μεταφορέας γραπτών μηνυμάτων, αλλά μια γέφυρα επικοινωνίας δύο κόσμων: του κόσμου της ποίησης και του κόσμου των αγνών συναισθημάτων που όμως δεν βρίσκουν τα λόγια για να εκφραστούν.
Μια τρυφερή, ανθρώπινη αλλά και διασκεδαστική ταινία, η οποία γνώρισε θερμή αποδοχή από το κοινό και κέρδισε διεθνείς διακρίσεις: υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ (κέρδισε το Όσκαρ μουσικής) και πήρε τρία βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
 Ο εκπληκτικός πρωταγωνιστής Μάριο Τρόιζι πέθανε από καρδιά μόλις ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα. Ήταν σίγουρα και μεγάλη απώλεια για το ιταλικό θέατρο, το οποίο κυρίως τίμησε ο Τρόιζι, ένας γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης µε κοινωνική ευαισθησία και ριζοσπαστικές πολιτικές απόψεις, κάτι που αντανακλάται και στο σενάριο του θαυμάσιου αυτού φιλμ.
Στην εκδήλωση θα ακουστούν επίσης οι φωνές μεγάλων ελλήνων ποιητών να απαγγέλουν ποιήματά τους και θα ακολουθήσει συζήτηση για την ποίηση στη ζωή μας.

- Πόσο θα μου άρεσε να είμαι ποιητής!
-Άνθρωπέ μου! Στη Χιλή όλοι είναι ποιητές. Είναι πιο πρωτότυπο να εξακολουθήσεις να είσαι ταχυδρόμος.
-Είναι; γιατί αν ήμουνα ποιητής, θα μπορούσα να πω αυτά που θέλω.
-Και τι είναι αυτά που θέλεις να πεις;
-Εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Επειδή δεν είμαι ποιητής, δεν μπορώ να τα πω.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: