Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Οι προτάσεις του Τ.Ε.Ε Στερεάς Ελλάδος για το Ασφαλιστικό των μηχανικών


Η αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, από όλο και περισσότερους μηχανικούς, είναι γεγονός, το οποίο τους απομακρύνει από τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας σε μία ήδη τελματωμένη αγορά. Επιπλέον, στερεί από τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους ακόμα και την κακής ποιότητας στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη που παρέχει η πολιτεία.
Είναι λογικό, ακόμη και μέσα στο χώρο μας, να υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα των εισφορών. Με διαφορετικό τρόπο αντιμετωπίζει το θέμα ένας συνάδελφος, που επί 30 χρόνια πλήρωνε εισφορές, ετοιμάζεται να βγει στη σύνταξη και βλέπει το ταμείο να μη μπορεί να ανταπεξέλθει στη στοιχειώδη σύνταξη και διαφορετικά το αντιμετωπίζει κάποιος νέος συνάδελφος, που μέσα στην παρατεταμένη κρίση προσπαθεί να βρει πεδίο αναφοράς και οι διαρκείς αυξήσεις των εισφορών του τον εμποδίζουν.  
Η ηγεσία του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων οφείλει, από κοινού σε συνεργασία με τους μηχανικούς, να συνθέσει τις διαφορετικές και ετερόκλητες προσεγγίσεις, αλλά για να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι πως πρέπει να σταματήσει η μη εγγραφή νέων μελών, οι αιτήσεις διαγραφών και η αθρόα συνταξιοδότηση όσων έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα, αλλά υπό άλλες συνθήκες θα παρέμεναν ενεργοί.

Το υφιστάμενο σύστημα εισφορών έχει αποτύχει και εξαιτίας του κινδυνεύουν να χαθούν και όσα αποθεματικά έχουν απομείνει. Επιπλέον, η αρνητική ψυχολογία και δυσπιστία, που δικαιολογημένα δημιουργείται στους συναδέλφους στο άκουσμα του ΤΣΜΕΔΕ, είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζονται ρεαλιστικές προτάσεις και συγκεκριμένες δράσεις, ώστε το ταμείο να παραμείνει βιώσιμο και να μην αποτελεί το εμπόδιο στην επαγγελματική δράση των συναδέλφων.
Οι παρακάτω παρεμβάσεις είναι τα ελάχιστα που πρέπει να δρομολογηθούν, ώστε το ταμείο να ξαναβρεί το βηματισμό του:
1.       Ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους συναδέλφους. Αυτό συνεπάγεται, με τα σημερινά δεδομένα, ότι η επιλογή από τους συναδέλφους της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, θα έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εισφορές τους να παραμείνουν στα προ των αυξήσεων επίπεδα.
2.            Ευέλικτο και ρεαλιστικό πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ιδίως αυτές οι δύο προτάσεις, με την εφαρμογή τους θα βοηθήσουν άμεσα πολλούς συναδέλφους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
3.            Άμεσος διαχωρισμός των εισφορών που πληρώνουν οι μηχανικοί για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους. Αυτό θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να μπορούν οι συνάδελφοι σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο, με ένα σαφώς μικρότερο κόστος, να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και να εξασφαλίζουν τα φάρμακά τους.
4.            Θεσμοθέτηση της προαιρετικής συμμετοχής στην ειδική προσαύξηση που επιβαρύνει υπέρμετρα τους μετά το 1993 ασφαλισμένους και δυσχεραίνει επιπλέον την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών.
5.            Καμία παρέμβαση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών για περιπτώσεις αυτασφάλισης, όπως των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών.
6.            Νομοθέτηση της αναστολής της ιδιότητας μέλους του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ για ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να μειωθούν οι αιτήσεις διαγραφής και να μην απαιτείται εκ νέου άδεια άσκησης επαγγέλματος.
7.            Έναρξη ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου μετά την πλήρη ενημέρωση των συναδέλφων για το πώς διαμορφώνεται το μέλλον του ΤΣΜΕΔΕ, το μέλλον των ασφαλισμένων του και με ποιον τρόπο θα πρέπει να επιλέγονται από εδώ και στο εξής οι επενδύσεις των αποθεματικών του (ομόλογα, Τράπεζα Αττικής, repos κ.λ.π.) 
8.            Ενίσχυση και μεγαλύτερη νομική κατοχύρωση της εγγυοδοσίας του ΤΣΜΕΔΕ.
9.            Έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για την ίδρυση ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης και την αυτόνομη πορεία του ΤΣΜΕΔΕ. Εκτός από τη διάσωση των αποθεματικών που απέμειναν, θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη μεταφορά των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης δημόσιας περιουσίας, ώστε να καλυφθεί το ποσό που έχασε το ταμείο μας με το κούρεμα των αποθεματικών του.
Οι προτάσεις αυτές συναποτελούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την άμεση ανακούφιση των συναδέλφων μας αλλά και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ταμείου μας. Είναι μελετημένες και ρεαλιστικές, γι’ αυτό και μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα. Δεν πιστεύουμε ότι αποτελούν πανάκεια, αλλά σίγουρα είναι αναγκαίες, αν θέλουμε να ξεκινήσει το ΤΣΜΕΔΕ να ανταποκρίνεται ξανά στο ρόλο του σαν Ταμείο όλων των μηχανικών, που καλύπτει τις ανάγκες της εργασίας και της καθημερινότητας. 
Σε περίπτωση, που η αδιαφορία από την πλευρά της πολιτείας συνεχιστεί, είμαστε
αναγκασμένοι να εξετάσουμε το νομικό πλαίσιο της υφιστάμενης υποχρεωτικής σύνδεσης μεταξύ επαγγέλματος και ασφαλιστικού φορέα και κατά πόσο αυτό είναι συμβατό και εναρμονίζεται με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: