Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Διαπαραταξιακή Συναίνεση ή ομερτά στο Δήμο Δελφών

Εφημερίς Φωκίς

Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η χώρα, κρίση οικονομική άλλα συγχρόνως αρχών και αξιών ζητούμενο από πλευράς πολιτών είναι η αμεσότητα επίλυσης των προβλημάτων με έντιμη συνεργασία και αξιοκρατική συναίνεση.
Η ίδια απαίτηση προβάλλεται και στις τοπικές κοινωνίες με μεγαλύτερη ένταση λόγω της κρισιμότητας των προβλημάτων.
Η στόχευση βέβαια αυτή σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τις επιθυμίες και τους ιδιοτελείς στόχους των προσώπων που συμβάλουν και συνδράμουν σ’ αυτή τη συνεργασία και τούτο το επισημαίνουμε διότι παρατηρούμε τελευταία σ’ αυτή τη μικρή κοινωνία που ζούμε, αποδυνάμωση και διάρρηξη του κοινωνικού ιστού με εξαθλίωση αδύναμων και ανήμπορων συμπολιτών μας.
Δεν είναι δυνατόν να δαπανώνται υπέρογκα ποσά για καρναβαλικές εκδηλώσεις και το κοινωνικό Παντοπωλείο της Άμφισσας να είναι εντελώς άδειο. Να πληθαίνουν οι συμπολίτες μας χωρίς ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη και να καταβάλλονται χιλιάδες ευρώ για διαφημιστικά φυλλάδια που τελικά δεν διατέθηκαν λόγω λάθους. Να διατίθενται εκατοντάδες αποκριάτικες στολές για καρναβαλικούς επισκέπτες.
Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν πρέπει να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά το πρωτεύον μέλημα του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου, που σέβεται τον εαυτό του είναι προνιακές και κοινωνικές δομές.
Αναρωτιέται τελικά ο απλός πολίτης σε τι συμβάλει στη βελτίωση της θέσης του και της οικογένειας του, της κοινωνίας που ζει αυτή, η συνεύρεση – συνεργασία – σύγκληση αυτών των προσώπων;
Λύνονται βασικά προβλήματα του ή λύνει τα προβλήματα των προσωπών που επιλέγει να τον εκπροσωπήσουν; Ενισχύεται η θέση του ή ενισχύει τις θέσεις μιας  «Επετηρίδας» αξιωματούχων;
Αναπτύσσεται η πόλη και η περιοχή ή αναπτύσσονται παρασιτικοί μηχανισμοί εκμετάλλευσης του τοπικού πλούτου;
Υπάρχει τελικά διαπαραταξιακή συμφωνία σε βασικά ζητήματα που απασχολούν τον κόπο και την επίλυση τους ή εμφανίζεται μια αντίστοιχη σιωπηρά συμφωνία που εμφανίζει μια διαχρωματική πορεία; (π.χ. Λαρνάκι).
Εκτιμούμε ότι το μέγεθος και η σοβαρότητα των προβλημάτων επιβάλλουν μια ταχύτερη και ουσιαστικότερη λύση γιατί ο πολίτης πιεζόμενος και επηρεασμένος από τα καθαρά προσωπικά προβλήματα του, οδηγείται στο να απαντήσει θετικά στα παρακάνω ερωτήματα. Η θετική απάντηση που ενοχοποιεί, δικαίως ή αδίκως, πρόσωπα θεσμούς οδηγεί με  μαθηματική ακρίβεια στην αποδυνάμωση και των προσώπων και των θεσμών.
Είναι άδικο για τον τόπο αλλά και τους κατοίκους να οδηγούμεθα σ’ αυτό το οδυνηρό και τραγικό συμπέρασμα.
Η πόλη, ο Νομός μας Κι ο τόπος μας και μπορεί και πρέπει να πάει μπροστά.
       


Δεν υπάρχουν σχόλια: