Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Οι αλλαγές στις εξετάσεις μετά το τέλος της τράπεζας θεμάτων


Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις μετά την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων. Τι μελετούν για το 5ο μάθημα των Πανελλαδικών. Ποιες θα είναι οι σχολές «μπαλαντέρ».
Ο κύβος ερρίφθη για τις αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στις εξετάσεις του Λυκείου με την αποστολή από το υπουργείο Παιδείας της εγκυκλίου προς τα Λύκεια με την οποία ενημερώνει τους διδάσκοντες και τους μαθητές ότι:
Η Τραπέζα Θεμάτων καταργείται.
Επανέρχεται ο μέσος όρος 9,5 για την προαγωγή και ο βαθμός της Α' και Β' Λυκείου δεν θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.
Στις εξετάσεις που θα γίνουν σε περίπου τρεις μήνες, τα θέματα θα οριστούν αποκλειστικά και μόνο από τους καθηγητές σε όλα τα Λύκεια. Οσο για την Τράπεζα Θεμάτων παραμένει ως μια δεξαμενή θεμάτων καθαρά συμβουλευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα για τους μαθητές. Ουσιαστικά, όμως, για την εξεταστική διαδικασία, θα είναι ανενεργή.
Στις εξετάσεις, η ύλη θα είναι λιγότερη από το μισό και περισσότερη από τα 2/3 της διδακτέας.
Πανελλαδικές εξετάσεις με 5ο μάθημα
Τα φώτα, τώρα, στρέφονται στις αλλαγές που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση το 2016. Το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει πόντους είναι να δοθεί στους υποψηφίους η δυνατότητα προαιρετικής εξέτασης σε ένα 5ο μάθημα που ουσιαστικά θα «ξεκλειδώνει» για αυτούς ένα ακόμη επιστημονικό πεδίο. Δηλαδή, με την εξέταση του 5ου μαθήματος, όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες σχολές.
Για παράδειγμα, αν ένας υποψήφιος έχει επιλέξει τη θετική κατεύθυνση, να μπορεί με την εξέταση του μαθήματος της Πληροφορικής να δηλώσει και σχολές Πληροφορικής της τεχνολογικής κατεύθυνσης.
Παράλληλα, μελετάται η πιθανότητα να υπάρχουν σχολές «μπαλαντέρ», δηλαδή σχολές τις οποίες θα μπορούν να δηλώνουν όλοι οι υποψήφιοι ανεξαρτήτως πεδίου που έχουν επιλέξει. Ανάμεσά τους, θα είναι οι Στρατιωτικές, οι Παιδαγωγικές και τα ΤΕΦΑΑ.
Νέα βιβλία;
Μέσα στο καλοκαίρι, θα επανεξεταστούν τα νέα αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας. Στόχος, και μέσα από αυτά, το Λύκειο να αποκτήσει αυτοτέλεια γνωστική, πράγμα που θα επιτρέψει στο υπουργείο Παιδείας να πραγματοποιήσει αυτό που πολλές πολιτικές ηγεσίες έχουν προσπαθήσει, δηλαδή την αποσύνδεσή του από την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Οι σκέψεις για νέα βιβλία -όπου αυτά χρειάζονται- σκοντάφτουν στον... χρόνο. Θεωρείται σίγουρο ότι χρόνος δεν υπάρχει για την αλλαγή βιβλίων της Γ' Λυκείου, δηλαδή για την προκήρυξη διαγωνισμών και για τη συγγραφή νέων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: