Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


ΤΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS
Το Παρθεναγωγείο Γαλαξιδίου ένα εξαιρετικό νεοκλασικό κτήριο του 1860, που αποτελεί μοναδικό χώρο πολιτιστικών, συνεδριακών και επετειακών εκδηλώσεων δυστυχώς ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ !
Στο κτήριο αυτό πλην κάποιων μεμονωμένων παρεμβάσεων συντήρησης και εξωραϊσμού (η τελευταία έγινε το 2006) δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εργασία συντήρησης και επισκευής μέχρι σήμερα με συνέπεια τη ραγδαία φθορά του με άμεσο κίνδυνο να καταστεί σύντομα ένα άχρηστο κουφάρι το οποίο μόνον εξωτερικά θα μας θυμίζει αυτό που ήταν κάποτε.
Οι σημαντικότερες φθορές προέρχονται κυρίως από τη κεραμοσκεπή στέγη του κτηρίου η οποία χρίζει ριζικής επισκευής διότι με τη πρώτη βροχή πλημμυρίζουν οι εσωτερικοί χώροι του κτηρίου με άμεση φθορά στο κτήριο, στο δάπεδο στα καθίσματα και στους μηχανήματα που υπάρχουν στους χώρους του. Επιπλέον τα φθαρμένα και παλαιοκαιρισμένα κουφώματα δεν παρέχουν καμία προστασία στους εσωτερικούς χώρους από βροχές και κρύα.
Επίσης απερίγραπτη είναι η κατάσταση στους χώρους υγιεινής αλλά και στους εξωτερικούς τοίχους του πανέμορφου αυτού κτηρίου όπου οι φθορές των χρωμάτων και των επιχρισμάτων είναι εμφανείς δια γυμνού οφθαλμού.
Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο να κινητοποιηθεί η Δημοτική Αρχή, ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Ιδρύματος Κοινοτικού Θεάτρου (Παρθεναγωγείο), ο Σύνδεσμος των Απανταχού Γαλαξιδιωτών, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γαλαξιδίου, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Γαλαξιδίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλαξιδίου, ο Σύλλογος ΝΑΤ Γαλαξιδίου, ο Σύλλογος Γυναικών Γαλαξιδίου, αλλά και όσοι ιδιώτες ενδιαφέρονται για τη σωτηρία του μεγάλου αυτού πολιτιστικού μας μνημείου.
Με δεδομένη την επικρατούσα οικονομική κρίση στη πατρίδα μας και γνωρίζοντας ότι τα οικονομικά του Δήμου δεν μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για σοβαρές  οικονομικές ενισχύσεις προς τη κατεύθυνση μιας ριζικής παρέμβασης για την επισκευή του κτηρίου θα πρέπει να προστρέξουμε και σε ιδιωτικές χορηγίες. Οι χορηγίες αυτές θα αφορούν τη παροχή τεχνικών συμβουλών, έκδοση αδειών, κατάρτιση μελετών (υπάρχει στο Δήμο από το 2005 προχωρημένη προμελέτη στην οποία στηρίχθηκε η  προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης το 2014), προσφορά δωρεάν υλικών όπως ξυλεία κεραμίδα χρώματα κ.λ.π.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρούμε σκόπιμο να συγκροτηθεί μια Συντονιστική Επιτροπή σωτηρίας του Παρθεναγωγείου από εθελοντές για τον συντονισμό και  δραστηριοποίηση όλων των αρμοδίων υπηρεσιακών και μη παραγόντων προκειμένου να σώσουμε το σημαντικό αυτό μνημείο προτού να είναι πολύ αργά!



Εμείς ανοίγουμε το θέμα αυτό με την επιστολή μας σαν πρώτη κίνηση περιμένοντας την αντίδραση των επισήμων φορέων της Πολιτείας δηλ. του Δήμου, της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων, και του Ιδρύματος Κοινοτικού Θεάτρου (Παρθεναγωγείο) και στη συνέχεια θα επανέλθουμε προκειμένου να μείνει ζωντανό το μεγάλο αυτό θέμα και να μην παραπεμφθεί στις καλένδες. (στοιχεία Επικοινωνίας: Δνση: Ν. Γουργουρή 2, Γαλαξίδι, ΤΚ 33052, email:  kehagias75@gmail.com, fax: 22650 41449)      
Ηλίας Μασσάρος                Γιώργος Κεχαγιάς                       Νικόλαος Γουργουρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: