Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Οι 72 ώρες που θα κρίνουν τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ


Ένα κοινώς αποδεκτό σχέδιο το οποίο θα πρέπει να «κλειδώσει» μέχρι την Παρασκευή σε πιθανό έκτακτο Eurogroup αναμένεται τις επόμενες μέρες. Στη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού σχεδίου το οποίο θα οδηγήσει σε μια τετράμηνη (ή εξάμηνη) παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης πέφτει πλέον το βάρος με στόχο η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές, να «κλειδώσει» σε νέο έκτακτο Eurogroup, πιθανότατα την Παρασκευή. Από τις χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη μετά το ευρωπαϊκό «τελεσίγραφο», διαφάνηκε και η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες και να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στους εταίρους «προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εμπιστοσύνης» όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση, θα εξέταζε το ενδεχόμενο να «παγώσει» το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μέχρι τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο – ανάλογα με το ποια θα είναι η παράταση της δανειακής σύμβασης- θέτοντας όμως ως «κόκκινη γραμμή» το να μην υποχρεωθεί να λάβει υφεσιακά μέτρα όπως η μείωση των συντάξεων ή η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Από χθες τη νύχτα, ένας ακόμη όρος έρχεται να προστεθεί στο παιχνίδι τις διαπραγμάτευσης: ευελιξία (flexibility). H έννοια, περιλαμβάνεται τόσο στο κείμενο που άρνηθηκε να υπογράψει η ελληνική πλευρά, όσο και στο προσχέδιο Μοσκοβισί το οποίο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα υπέγραφε. Η έννοια, χρησιμοποιήθηκε και στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι κ.κ. Νταϊσελμπλουμ και Μοσκοβισί αμέσως μετά τη χθεσινή ολοκλήρωση του Eurogroup και μπορεί να αποδειχτεί «κλειδί» για την πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς «χωράει» από μια απλή αντικατάσταση μέτρων με άλλα μέτρα μέχρι και «χαλάρωση» του δημοσιονομικού στόχου για την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων. Το χθεσινό τελεσίγραφο του Eurogroup, ήταν σαφέστατο: η Ελλάδα οφείλει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι την Παρασκευή ώστε να υπάρχει και ο χρόνος για τα Ευρωπαϊκά κοινοβούλια να την εγκρίνουν. Αυτό που δεν έχει καταστεί σαφές, είναι το τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της παράτασης. Θα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν είναι πολλά:
1.Πώς θα καλύπτονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ενόσω διαρκεί η παράταση; Οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις ειδικά της κυρίας Lagarde ήταν πολύ σαφείς: εκταμιεύσεις χρημάτων, θα καταστούν δυνατές μόνο μέσα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Καμία επίσημη αναφορά δεν υπήρξε για το αίτημα της ελληνικής πλευράς να επιτραπεί η έκδοση εντόκων γραμματίων πέραν του ορίου των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
2. Από τη στιγμή που θα υπάρξει αξιολόγηση, ποιος θα την κάνει; Η ελληνική πλευρά, υποστηρίζει ότι η τρόικα έχει τελειώσει. Όμως τα μέλη της τρόικας ήταν αυτά που συγκρότησαν το τεχνικό κλιμάκιο στις Βρυξέλλες για λογαριασμό των δανειστών.
3. Με ποιον βασικό δημοσιονομικό στόχο θα πορεύεται η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της παράτασης; Θα εκτελεί τον προϋπολογισμό για να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% στο τέλος του έτους ή όχι;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: