Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ


Με στήριξη Γαλλίας-Ιταλίας η Ελλάδα πάει να κερδίσει τη "μάχη" στο Eurogroup απέναντι στους Γερμανούς
Με στήριξη από Γαλλία και Ιταλία αλλά και από την Κομισιόν η Ελλάδα επιχειρεί σήμερα στο Eurogroup να σπάσει το τείχος του Βερολίνου που δια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στη σκληρή και αδιάλλακτη γραμμή του μνημονίου και να πάρει μία ευνοϊκή για τη χώρα συμφωνία στη βάση της πρότασης που έχει στείλει ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Η χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group στις Βρυξέλλες έγινε σε θετικό κλίμα και έδειξε πώς σήμερα στις 4 το απόγευμα, που συνεδριάζει το Eurogroup, είναι εφικτή μία συμφωνία με την Ελλάδα. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, ιδίως μετά την απίστευτη εχθρότητα που δείχνει έναντι της χώρας μας η Γερμανία.
Πάντως, η ελληνική πρόταση που κατέθεσε χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης, για εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή από τη γαλλική και την ιταλική κυβέρνηση αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και τη στήριξη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πιθανόν παρασκηνιακά και του Μάριο Ντράγκι που δεν θέλει να κλονιστεί η Ευρωζώνη. Θετικά διακείμενη εμφανίζεται και η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χθες σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα υποστήριξε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει την Ελλάδα ενώ την ίδια διάθεση εξέφρασε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Πριν από λίγο μάλιστα, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι" Rai Due" ο κ. Ρέντσι δήλωσε πως «προσπαθούμε να δώσουμε ένα χέρι βοηθείας στην ελληνική κυβέρνηση, σε συμφωνία με την Ε.Ε.» και πρόσθεσε πως «η Ιταλία λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τις πιο άκαμπτες χώρες για να βρεθεί μια λύση».
Στον πυρετό των διαβουλεύσεων ο κ. Τσίπρας είχε επίσης συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εξ αρχής υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει μία λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας (το πόσο ευνοϊκή θα το δούμε), ενώ έκπληξη ήταν η επι μακρόν συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν πως η συνομιλία με την κ. Μέρκελ ήταν σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα, αλλά μένει αυτό να το δούμε σήμερα στο Eurogroup δεδομένου ότι ο κ. Σόιμπλε έχει καταφερθεί εναντίον της Ελλάδας με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, με τελευταίο ότι η χώρα μας λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος», για να δεχθεί βέβαια πληρωμένη απάντηση από την ελληνική πλευρά.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως και το Βερολίνο βρίσκεται στριμωγμένο αυτή τη στιγμή υπό την ασφυκτική πίεση από τους άλλους εταίρους, προκειμένου να δεχθεί συμφωνία με την Αθήνα, στη βάση της πρότασης Βαρουφάκη.
Κανείς πάντως δεν μπορεί να εκτιμήσει ακόμα με σιγουριά εάν ο κ. Σόιμπλε διαπραγματεύεται σκληρά μέχρις εσχάτως για να πετύχει κι άλλες υποχωρήσεις από την Αθήνα ή επιδιώκει την οριστική ρήξη με την ελληνική κυβέρνηση, με τιμωρητική διάθεση και στόχο να οδηγήσει σε περιπέτεια την όλη υπόθεση, προς χάρη παραδειγματισμού, ακόμη κι αν αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωζώνη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Εκείνο που θεωρείται δεδομένο είναι ότι οι συσχετισμοί στην ευρωζώνη έχουν αλλάξει ριζικά και θετικά για την Ελλάδα με περίπου τις μισές χώρες - κυρίως ο γαλλοϊταλικός άξονας αλλά και το Βέλγιο και άλλες - να είναι υπέρ μίας αμοιβαίας επωφελούς λύσης.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το ΔΝΤ διαμήνυσε ότι «το πρόγραμμα αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες» και ότι η «ευελιξία» αυτή θα πρέπει να εξετάζεται στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων. Θετικής υποδοχής έτυχε το ελληνικό σχέδιο και από την Κομισιόν. Απομένει φυσικά, όπως πάντα, να εκφραστούν όλες αυτές οι αλλαγές και στην πράξη, δηλαδή την ώρα που λαμβάνονται αποφάσεις.
Σύμφωνα δε με ορισμένες εκτιμήσεις είναι πιθανόν να υπάρξει μία συμφωνία, που θα συνοδεύεται όμως από αστερίσκους του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα αναμένει το δεύτερο και τελικό γύρο της σύγκρουσης, καθώς η τωρινή λύση είναι μεταβατική και η οριστική θα δοθεί αργότερα, όταν και θα τεθούν στο τραπέζι τα δεδομένα για το επόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Εν όψει του Eurogroup η Αθήνα στέλνει πάντως δύο μηνύματα τα οποία έχουν να κάνουν με το ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω από το κείμενο-αίτηση που έστειλε χθες μέσω του υπουργού Οικονομικών, αφού έχει ήδη βάλει αρκετό νερό στο κρασί της και αν δεν βρεθεί λύση σήμερα θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή, ζητώντας σύνοδο κορυφής τις επόμενες ημέρες.
Όλοι εύχονται πάντως να σπάσει ο γερμανικός «τσαμπουκάς» και να καταλήξουν σε συμφωνία σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup. Ίδωμεν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: