Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η κοίμηση του Ποιμενάρχη της Φωκίδος Αθηναγόρα…


Εκοιμήθη την Δευτέρα το απόγευμα σε ηλικία 83 ετών, ο επί 28 χρόνια Μητροπολίτης Φωκίδας Αθηναγόρας (κατά κόσμον Νικόλαος Ζακόπουλος), μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του το τελευταίο διάστημα. 
   Ο Μακαριστός Αθηναγόρας, είχε παραιτηθεί από τα καθήκοντα του στην Μητρόπολη Φωκίδος στις 18 Μαρτίου 2014, μετά από 28 χρόνια ποιμαντορίας, επικαλούμενος λόγους γήρατος,  πριν εξετασθεί η υγεία του από την Τριμελή Επιτροπή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
   Η τελευταία περίοδος της ζωής του στιγματίστηκε από την αγνωμοσύνη των Φωκέων, ευτυχώς όχι στο σύνολό τους, όπου δεσμεύτηκε η σύνταξή του από τους εργαζομένους, κατόπιν καθοδήγησης κάποιων γνωστών-αγνώστων και άπορος ων ζούσε από ελεημοσύνη!!! Η υγεία του επιδεινώθηκε δραματικά μετά την καταδίκη του για το θέμα του Γηροκομείου Άμφισσας, όπου ευρέθη ο μόνος …ένοχος!!! Ενώ αθωώθηκαν οι υπόλοιποι της Διαχειριστικής Επιτροπής.
  Ήταν ο μόνος που "έτρεξε" για να κατασκευαστεί το Γηροκομείο και ανέλαβε, δέχθηκε την ευθύνη λειτουργίας και ιδρύσεως του Γηροκομείου Άμφισσας κατόπιν παραχώρησης των κληροδοτημάτων από τον Δήμο Άμφισσας. Ο μόνος που ανέλαβε την ευθύνη των ατέλειωτων κληροδοτημάτων της πόλης παρ΄όλες τις εμπλοκές (κληρονομιά Ζησίμου, Κονιάκου κλπ).
    Υπήρξε άοκνος εργάτης και Ποιμήν της Μητροπόλεως Φωκίδος, ακόμη και την περίοδο της ασθενείας του.
   Το συγγραφικό του έργο, η σημαντική δράση του κατά των αιρέσεων, τομέας όπου από την αρχή της ποιμαντορίας του αντιμετώπισε πλείστα όσα προβλήματα, η ανάπτυξη και φροντίδα των κατηχητικών Σχολείων και  της Ιεραποστολής, ο φιλομοναχισμός του και η άνθιση της μοναχικής ζωής, ήταν μερικοί μόνο από τους τομείς που υπηρέτησε με πνευματικότητα και λειτουργική συνέπεια. 
    Γεννήθηκε στον Αμάραντο Κόνιτσας του Νομού Ιωαννίνων το 1931.  
  Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε το 1956.
  Το 1967 είχε ανακηρυχθεί διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ενώ είχε πραγματοποιήσει μεταδιδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του Τορόντο, του Σικάγο και στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, στα αντικείμενα της Ψυχολογίας, της Παιδαγωγικής και της Φιλοσοφίας.
    Είχε εργαστεί ως καθηγητής Ηθικής και Κοινωνικής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφίας της Θρησκείας και Φιλοσοφίας του Δικαίου σε διάφορα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
  Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1959.
   Από το έτος της χειροτονίας του έως την εκλογή του σε Επίσκοπο διετέλεσε ιερατικός προϊστάμενος αλλά και διευθυντής εκπαίδευσης των Ελληνικών Σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
  Ακόμα το 1986 είχε διατελέσει εφημέριος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
   Το 1986 εξελέγη Μητροπολίτης Φωκίδος, έχοντας πράξει σημαντικό έργο στον εκπαιδευτικό τομέα, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, είτε από τη θέση του διδάσκοντα είτε έχοντας διοικητική εκπαιδευτική θέση.
   Σημαντική ήταν η συμβολή του στην ανάπτυξη της μοναστικής ζωής και της επαναλειτουργίας αρκετών ερειπωμένων μοναστηριών της περιοχής, κυρίως όμως στην απόκτηση για πρώτη φορά Γηροκομείων στην Μητρόπολη. 
      Την Τετάρτη η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και το πρωί της Πέμπτης θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Ιεράρχη εκπληρώνοντας οι Φωκείς την τελευταία του επιθυμία να ενταφιαστεί στην Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία, που όλα τα χρόνια ήταν το ησυχαστηριό του…

 
                     Αιωνία η Μνήμη Αυτού...

Δεν υπάρχουν σχόλια: