Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ενημέρωση από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διάδοση κακόβουλου λογισμικού μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Facebook»


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για την διάδοση ενός κακόβουλου λογισμικού (Backdoor Trojan), που εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook».
​​Συγκεκριμένα,​ ​η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει ​κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο «Facebook» ​και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν ​με ετικέτα (tag) μέχρι ​και είκοσι (20) φίλοι ​του. Εάν ο χρήστης πατήσει στο εμφανιζόμενο ​ως πορνογραφικό βίντεο, μεταφέρεται σε μια απατηλή ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια, σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να «​κατεβάσει» μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player (InstallFlashPlayer.exe)​, όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα:




Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του​μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να ​υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. ​κωδικοί e-banking, ​αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.​ά.).
​Επιπρόσθετα, το κακόβουλο λογισμικό έχει τη δυνατότητα μετά την εγκατάστασή του και τη μόλυνση του υπολογιστή να αναρτά ​αυτόματα στο λογαριασμό «Facebook» του χρήστη ​το επίμαχο πορνογραφικό βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση έως και είκοσι (20) φίλους του, με σκοπό την περαιτέρω αυτοδιάδοσή του. ​Με αυτό τον τρόπο, το κακόβουλο λογισμικό εξαπλώνεται, ​μέσω της πλατφόρμας «Facebook», μολύνοντας μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα προστασίας:
Να μην πατάνε σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα.
​Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του «Facebook» να ενεργοποιήσουν την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να ​τους προσθέσει με ετικέτα (tag) χωρίς να το εγκρίνουν.​
Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.
Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή τους.​​​
Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά στο: 111 88
​​Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: