Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Πως θα γίνει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ

Σταθερά βήματα πραγματοποιεί το υπουργείο Εργασίας στην άνοδο του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, υπό τον φόβο, της δημιουργίας "σοκ" στην εγχώρια οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης προτάσσει την επαναφορά του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών διατάξεων για τις ομαδικές απολύσεις, αφήνοντας σε δεύτερο στάδιο το θέμα του κατώτατου μισθού.
Όπως αναφέρεται, ο σχεδιασμός προβλέπει την εξέταση του θέματος του κατώτατου μισθού, ύστερα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις άλλων υπουργείων και αφού πρώτα γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Στόχος είναι η παράλληλη προώθηση φορολογικών και άλλων μέτρων, που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και θα δώσουν κίνητρα για προσλήψεις.
Το κατώτατο ημερομίσθιο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από τον Φεβρουάριο του 2012, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, υπολογίζονται οι αμοιβές περίπου 300.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη, οι 137.103 λαμβάνουν είτε 586 ευρώ εάν είναι πάνω από 25 ετών, είτε 510 ευρώ εάν είναι νεότεροι.
Εργοδοτικοί φορείς εκτιμούν ότι εάν η επιλογή του υπουργείου Εργασίας αφορά μια «ακαριαία» αύξηση των μισθών στα 751 ευρώ, το μηνιαίο κόστος θα αυξηθεί κατά 25,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: