Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Έτοιμο το παραπεμπτικό βούλευμα για τη Χρυσή Αυγή

Έτοιμο είναι το μεγάλης νομικής και ιστορικής σημασίας παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Αναμένεται η έκδοση και δημοσίευση του εντός των ημερών, ενδεχομένως και σήμερα.
Πέραν της κρίσης του δικαστικού συμβουλίου για το ποιοί εκ των κατηγορουμένων πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη και για ποιά αδικήματα, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η πρόταση του εισηγητή στο συμβούλιο, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο έμπειρος δικαστής, Νίκος Σαλάτας, φαίνεται να εκφράζει διαφωνίες και να διαφοροποιείται ως προς τον νομικό χαρακτηρισμό αδικημάτων από την εισαγγελική πρόταση του Ισίδωρου Ντογιάκου.
Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύμηνη ανάκριση, που για τα δεδομένα της ελληνικής Δικαιοσύνης σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα της υπόθεσης αλλά και τον όγκο των αποδεικτικών στοιχείων ολοκληρώθηκε τάχιστα, ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την παραπομπή σε δίκη όλων των εμπλεκόμενων βουλευτών του κόμματος για το κακούργημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Συγκεκριμένα, ο κος Ντογιάκος με την εισήγηση του ζητά την παραπομπή σε δίκη 70 από τους συνολικά 85 κατηγορούμενους στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα, σε μια πρόταση καταπέλτη 700 σελίδων.
Από τους 75 κατηγορούμενους για τους οποίους ο εισαγγελέας εισηγήθηκε παραπομπή, οι 26 είναι ήδη κρατούμενοι. Για 15 εμπλεκόμενους έχει προτείνει την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες.
«Διευθυντές» της εγκληματικής οργάνωσης κατά τον εισαγγελέα είναι η κοινοβουλευτική της ομάδα ενώ Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Μίχος, Λαγός, Γερμενής και Μπούκουρας αντιμετωπίζουν συμπληρωματικά κακουργηματική κατηγορία για διακεκριμένη οπλοκατοχή με σκοπό να εφοδιάσουν την εγκληματική οργάνωση.
Στην εισαγγελική πρόταση των 700 σελίδων ξεχωρίζουν δέκα βασικές υποθέσεις που στοιχειοθετούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα για τον οποίο ο εισαγγελέας αναφέρει ότι ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή, οι επιθέσεις στο Πέραμα κατά μελών του ΚΚΕ και Αιγυπτίων ψαράδων καθώς και άλλες επιθέσεις σε βάρος μεταναστών.
Ο εισαγγελέας αναφέρεται και σε περιστατικά της δεκαετίας του 80 αλλά εκτιμά ότι η δράση της ΧΑ έγινε πιο έντονη μετά το 2008 όταν, όπως αναφέρει, επικράτησε η συλλογιστική ότι «πας μη Έλλην βάρβαρος». Στην πρόταση αναφέρεται ότι με τις εκλογές του 2012 η ΧΑ απέκτησε πολιτικό μανδύα καταθέτοντας κι ένα νέο καταστατικό στον Άρειο Πάγο.
Ο εισαγγελέας επισημαίνει στην πρόταση του, που αναμένεται να δούμε αν την υιοθετεί η πλειοψηφία του δικαστικού συμβουλίου το οποίο έχει και τον τελικό λόγο, ότι ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να θεωρηθεί ότι δρα ως εγκληματική οργάνωση όταν χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς και τα στελέχη του για εγκληματικές πράξεις. Επισημαίνει την ιεραρχία της ΧΑ με επικεφαλής τον γενικό της γραμματέα, Νίκο Μιχαλολιάκο και ακολουθούν οι Παππάς, Κασιδιάρης και Παναγιώταρος.
Στην εισαγγελική πρόταση γίνεται αναφορά σε κάθε μια εγκληματική ενέργεια της ΧΑ, αξιολογείται όμως, ως σοβαρότερη η δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ακολουθούν η επίθεση σε μαθητή στο Π. Φάληρο, οι επιθέσεις στα στέκια «Αντίποινα» και «Συνεργείο» αλλά και οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς εργάτες στο Πέραμα και στην Κρήτη.
Ειδικά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο εισαγγελέας θεωρεί ότι ο 37χρονος μουσικός ήταν στοχοποιημένος, ότι οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του ήξεραν ποιος είναι και ότι γενικότερα υπήρχε δόλος.
Επίσης ζητεί να παραπεμφθούν 52 ακόμη άτομα, στελέχη και μέλη του κόμματος, τα οποία ενεπλάκησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις δέκα υποθέσεις που συμπεριλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Μεταξύ αυτών, για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την επίθεση στο Πέραμα σε μέλη του ΠΑΜΕ, την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες, την εισβολή στο στέκι «Αντίπνοια», σε συνεργείο στην Ηλιούπολη, την επίθεση σε μαθητή στο Π. Φάληρο, την ανθρωποκτονία του Πακιστανού Λουκμάν στα Πετράλωνα, καθώς και την επίθεση σε Πακιστανούς σε ελαιοτριβείο στην Κρήτη.
Αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρότασή του ο κος Ντογιάκος για την Χρυσή Αυγή και τους βουλευτές της: «Οι βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν κατά τις εκλογές του έτους 2012 υπό τη σημαία του πολιτικού κόμματός Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή συνειδητά επιδιώκουν να απαξιώσουν το κοινοβούλιο, τους θεσμούς και τις αρχές του κράτους…
Ουδείς εκ των βουλευτών του ως άνω πολιτικού κόμματος είναι σε θέση να ισχυριστεί ευπροσώπως και με πειστικότητα ότι ήταν ανυποψίαστος για τις εγκληματικές πράξεις οι οποίες εξακολουθητικά και επί μακρό χρονικό διάστημα διαπράττονταν εξ ονόματος και για λογαριασμό του κόμματος στο οποίο ανήκει, σε βάρος των πολιτικών του αντιπάλων και σε βάρος αλλοδαπών" .
Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για τη συνένωση των δεκάδων δικογραφιών και την ολοκληρωμένη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης στάθηκε το τραγικό γεγονός της εν ψυχρώ δολοφονίας του νεαρού μουσικού και ενεργού αντιφασίστα, Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013, στο Κερατσίνι.
Απ’ την πλευρά τους βέβαια τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, μιλούν για πολιτική δίωξη .

Δεν υπάρχουν σχόλια: