20-11-2015
Ευκαιρία να επανέλθουν από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση έδωσαν οι απώλειες που είχε η κυβέρνηση, στη χθεσινή ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα και τους πλειστηριασμούς. Η εύθραυστη ισορροπία των 153 βουλευτών, μετά τις διαγραφές του Στάθη Παναγούλη και του Νίκου Νικολόπουλου, προκαλεί πολιτική αστάθεια και αυξάνει τις πιθανότητες νέων διαρροών στα άγρια μέτρα του ασφαλιστικού που ακολουθούν.
Στην αντιπολίτευση, κυρίως σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, που κλείνουν το μάτι σε μια κυβερνητική συνεργασία με τον «συγγενή» πλέον ιδεολογικά, ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για μια τέτοια εξέλιξη αυξάνονται. Στο «παιχνίδι» μπήκε χθες και ο Βασίλης Λεβέντης με την Ένωση Κεντρώων, ο οποίος σε έντονο ύφος, προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα έχει την κατάληξη των προηγούμενων πρωθυπουργών και τον κάλεσε να παραιτηθεί τώρα για να πάμε σε οικουμενική κυβέρνηση με τεχνοκράτες και όχι πολιτικούς.
Οι ίδιες πηγές βλέπουν ότι η Κίνηση των 53 δεν τελείωσε με την αποπομπή Σακελλαρίδη. Υπάρχουν επιφανή στελέχη της κυβέρνησης που, για την ώρα είναι σε συντεταγμένη γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο δεν γνωρίζουμε τα όριά τους απέναντι στα αντικοινωνικά μέτρα και τους φόρους. Στο «στόχαστρο» έχει μπει εδώ και καιρό μέχρι και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στενός φίλος του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και μέλος των «53». Με ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη διαπραγμάτευση, στο Μαξίμου φοβούνται ότι ο Ευκλείδης θα είναι η επόμενη «βόμβα» που θα σκάσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου