Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Αυτή είναι η τελική συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια

17-11-2015

Σε συμφωνία κατέληξαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα κυβέρνηση και δανειστές για τα 48 προαπαιτούμενα. Τι συμφωνήθηκε για τα κόκκινα δάνεια.

Σε συμφωνία κατέληξαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών όσον αφορά στις προϋποθέσεις εξαίρεσης της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Η τελική μορφή της ρύθμισης, καλύπτει ουσιαστικά –και μάλιστα υπό αυστηρές προϋποθέσεις- μόνο το 60% των δανειοληπτών. Έτσι, σε ένα σύνολο 400.000 κόκκινων δανείων, το 40% θα παραμένει τελείως ακάλυπτο, ένα 35% θα προστατεύεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να πληρώνει δόση που θα καθορίζεται μέσα από μια εξωδικαστική διαδικασία (στην οποία αυξημένο ρόλο θα παίζει και η πιστώτρια τράπεζα) ενώ για το 25% των φτωχότερων δανειοληπτών (οι οποίοι θα προστατεύονται μόνο αν έχουν ένα σπίτι αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ στο όνομά τους) θα προβλεφθεί και ένα στεγαστικό επίδομα –θα δαπανηθούν 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016- έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το όλο πλαίσιο που συμφωνήθηκε θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και θα διαρκέσει για τρία χρόνια δηλαδή μέχρι το τέλος του 2018.

Για το 25% των δανειοληπτών που βρίσκονται και στην πιο δεινή οικονομική κατάσταση, το όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ορίστηκε στις 170.000 ευρώ  ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης. Τα εισοδηματικά κριτήρια θα προκύπτουν με βάση το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

8180 ευρώ για τον εργένη
13917 ευρώ για τον παντρεμένο
17278 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
20639 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

Για την δεύτερη ομάδα των δανειοληπτών (περίπου το 35%) θα ισχύσουν τα ακόλουθα κριτήρια:  
Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας θα οριστεί ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης στις 230.000 ευρώ ενώ το εισοδηματικό κριτήριο θα προκύπτει και πάλι από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης της ΕΕ πολλαπλασιασμένο με τον συντελεστή 1,7. Έτσι, το εισοδηματικό όριο θα διαμορφώνεται ως εξής:

13906 ευρώ για τον εργένη
23659 ευρώ για τον παντρεμένο
29372 ευρώ για τον παντρεμένο με ένα παιδί και
35086 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

Για τη δεύτερη ομάδα, της προσφυγής στον νόμο Κατσέλη θα προηγείται μια υποχρεωτική προδικαστική διαδικασία κατά την οποία θα καθορίζεται ένα ποσό δόσης το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμα διάσωσης της κύριας κατοικίας. Το ποσό της δόσης, θα προκύπτει σε συνάρτηση και με την εμπορική αξία του ακινήτου.

Η διάταξη θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, οι αλλαγές στις 100 δόσεις και τα υπόλοιπα ζητήματα που συμφωνήθηκαν με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την Πέμπτη ενώ τα 10+2 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν την επόμενη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει και το Eurogroup. 
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι «έχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα», ενώ το σχετικό πολυνομοσχέδιο (προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, τιμές γενόσημων φαρμάκων, ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και τέλη κυκλοφορίας) κατατίθεται σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.
Επίσης σήμερα, θα ενημερωθεί το Euro Working Group για την επίτευξη της συμφωνίας, και την Παρασκευή θα συνέλθει εκ νέου για να εισηγηθεί θετικά στον ESM για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM, διότι πρέπει πρώτα να κλείσουν τα βιβλία προσφορών των τραπεζών, και το τελικό ποσό θα κυμανθεί ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Παράλληλα,αρχίζουν οι συζήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών για το περιεχόμενο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο συναρτάται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, η στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την πώλησή τους σε ξένα funds παραπέμπεται σε άλλο νομοσχέδιο εντός του Δεκεμβρίου. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ποια δάνεια θα πωληθούν, δηλαδή εάν θα είναι μόνον επιχειρηματικά, ή και στεγαστικά ή καταναλωτικά. Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να διαχωριστούν ανάλογα τόσο με το ύψος τους, όσο και με το ποιον κλάδο της οικονομίας αφορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: