Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Το Clawback στα νοσοκομεία μεταξύ των προαπαιτούμενων του Δεκεμβρίου

30-11-2015
bouli

Η έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή Clawback και στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης λίστας στα οποία συμφώνησαν Κυβέρνηση και Θεσμοί για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ, στις 18 Δεκεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα στη λίστα με τα 13 σημεία που έχει ήδη εγκρίνει το Euroworking Group, και τα οποία πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα, ώστε να εκταμιευθεί η δόση και να ανοίξει ο δρόμος για τον πρώτο επίσημο έλεγχο του νέου προγράμματος περιλαμβάνεται και "Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και άλλης υπουργικής απόφασης για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback".
Σε ό,τι αφορά το clawback, υπενθυμίζεται, πως η θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (clawback) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη είναι ένα μέτρο συμπεριελήφθη -και ψηφίστηκε ήδη- στο νομοσχεδίου με τίτλο: "Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων", στο πλαίσιο ψήφισης των προαπαιτούμενων για την πρώτη δόση.Εκκρεμεί ωστόσο ακόμα να εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση, που είναι άλλωστε και το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ.  

Για να αποδεσμευτεί, πάντως, η επόμενη δόση του 1 δισ. Ευρώ στις 18 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 11 Δεκεμβρίου και να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα το σύνολο των προαπαιτούμενων της λίστας, όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ". Σε αυτά τα προαπαιτούμενα, δε, περιλαμβάνονται:
1.     Η διαμόρφωση του σχεδίου για τη νέα ανεξάρτητη Γραμματεία Εσόδων.
2.     Μέτρα για τη συλλογή εσόδων και συγκεκριμένα μέσω της αντιμετώπισης:
·         του λαθρεμπορίου στα καύσιμα
·         τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ (τύπου καρουζέλ).
3.     Η έκδοση υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και άλλης υπουργικής απόφασης για την προς τα κάτω αναθεώρηση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ώστε να ευθυγραμμιστούν οι δαπάνες στα επίπεδα του clawback.
4.     Η λειτουργία επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα εγκρίνει διορισμούς μελών διοικητικού συμβουλίου και προέδρων στις τράπεζες.
5.     Η έκδοση της απαραίτητης δευτερογενούς νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.
6.     Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Το θέμα του ποιοι θα αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξειδικευτεί κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου. Αντίθετα, άμεσα θα πρέπει να ψηφιστεί το πλαίσιο για την αδειοδότηση μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.
7.     Η υιοθέτηση 10 επιπλέον συστάσεων του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης, και για τις αγορές των ποτών και των καυσίμων.
8.     Η έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα επανασυσταθεί η διυπουργική επιτροπή για τα κλειστά επαγγέλματα.
9.     Παρεμβάσεις για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Ειδικά για τα έργα των αυτοκινητοδρόμων, του μετρό και της διαχείρισης αποβλήτων, θα πρέπει μεταξύ άλλων να συσταθεί μια διυπουργική επιτροπή που θα επιβλέπει την εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των έργων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την έγκαιρη λήψη των απαραίτητων αποφάσεων για την προώθηση των έργων.
10.  Ο χωροταξικός σχεδιασμός και ο δασικός νόμος.
11.  Η λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων (συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν παρουσιαστεί κάποιο εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα αποτελέσματα σε όρους ανταγωνισμού και προσέλκυσης επενδύσεων, πάντα με κριτήριο τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, ενώ θα προχωρήσει και η πλήρης αποδέσμευσή του από τη ΔΕΗ.
12.  Ο ορισμός μιας ανεξάρτητης Ομάδας Δράσης (Task Force) που θα εντοπίσει τις επιλογές και θα προετοιμάσει τις προτάσεις για τη λειτουργία, τη δομή και τη διακυβέρνηση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι δράσεις στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων που προβλέπονται για το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
13.  Η υιοθέτηση του νόμου για το νέο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα, που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: