Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Δελφών: Φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο τις εξελίξεις στα μεταλλεία στους «Ευρωπαϊκούς Βωξίτες ΑΕ»

16-11-2015
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Δελφών, Γιώργος Ιωσηφίδης και Θανάσης Παπαδόπουλος, κατέθεσαν αίτημα προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 16/11, το θέμα των εξελίξεων στα μεταλλεία στους «Ευρωπαϊκούς Βωξίτες ΑΕ».

"Κα πρόεδρε,
επειδή ήδη τα θέματα ημερήσιας διάταξης τέθηκαν για τη συνεδρίαση της 16/11/2015, θα θάλαμε να βάλουμε εκτός ημερήσιας διάταξης τις εξελίξεις στα μεταλλεία στους «Ευρωπαϊκούς βωξίτες ΑΕ».
Είναι γνωστό ότι  η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία εταιρία εκμεταλλεύεται φυσικό πλούτο της περιοχής που θα έπρεπε να είναι περιουσία του λαού και να αξιοποιείται προς όφελος των δημοτών, λειτουργώντας κάτω από καθεστώς βίας και τρομοκρατίας, ανάγκασε ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων της να συμμετέχουν σε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Άμφισσας κατά  νόμιμα εκλεγμένων συνδικαλιστικών οργάνων (Επιχειρησιακό Σωματείο και Εργατικό Κέντρο). Οι όλες ενέργειες της καθώς και οι μετέπειτα καταδεικνύουν τη θέληση της εργοδοσίας να επιβάλλει καθεστώς καταναγκαστικών έργων. Υποχρέωσε (με τις γνωστές μεθόδους) να υπογράψουν, σε κείμενο της ίδιας της εταιρείας, ενάντια στα συνδικάτα και εργαζόμενοι που δεν πήραν μέρος στις «πορείες» της ενώ αυτούς τους πίνακες τους έστησε σε κάθε χώρο δουλειάς σπέρνοντας το μίσος και τη διχόνοια. Επιβάλλει την εργασία τα Σάββατα και τις Κυριακές πάντα με διάφορες αιτιολογίες χωρίς να δίνει ούτε καν τις νόμιμες αποδοχές.
Στο μεταλλείο πλέον είναι φανερό ότι επικρατεί ένα κλίμα «όλα τα σκίαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά».  Οι εργαζόμενοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι δημότες του Δήμου μας και ως εκ τούτου επιβάλλεται να σταθούμε δίπλα τους, αλληλέγγυοι και με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε τη συνέχιση του εκμαυλισμού συνειδήσεων, την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό. Επειδή δε τα εργατικά ατυχήματα τελειωμό δεν έχουν και επειδή ακριβώς αυτό το καθεστώς είναι το πρώτο σε στατιστικές ως αιτία ατυχημάτων-δυστυχημάτων σε εργασιακό περιβάλλον, καλούμε το Δημ. Συμβούλιο να βγάλει καταδικαστικό ψήφισμα για τη συγκεκριμένη εταιρεία και να το κοινοποιήσει στην περιφέρεια, στα αρμόδια Υπουργεία, στις κοινοβουλευτικές ομάδες και στα Μέσα Ενημέρωσης. Για το ΔΣ  να είναι καθαρό ότι αυτό όχι μόνο δεν είναι ανάπτυξη αλλά γυρνάει τις μνήμες μας σε μαύρες  εποχές και για δε τους εργαζόμενους στο μεταλλείο σε εποχές δουλείας. Είναι δε ευκολονόητο ότι δεν θα αφήσει στο απυρόβλητο τη δημ. αρχή προσπαθώντας να προσπορίζεται διάφορα οφέλη είτε έμμεσα με ασπίδα τους εργαζόμενους, είτε άμεσα. "

Δεν υπάρχουν σχόλια: