Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ: Ο «Χρυσός της Μεσογείου»

2-11-2015

[ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 23/10/2015]



Ο ξακουστός ελαιώνας της Άμφισσας ήτανε η ιστορία και ο πολιτισμός του τόπου μας. Δυστυχώς αν σταθούμε στην ανάπτυξη της περιοχής μας και την ταύτιση την ιστορίας των Δελφών με το παραγόμενο ελαιόλαδο, μόνο φανταστικό μας φαίνεται.
Γιατί η ανάπτυξη ως αναγκαίο προαπαιτούμενο έχει την τήρηση της νομιμότητας με τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Κάτι που όπως φαίνεται δε συγκινεί ιδιαίτερα τους «άρχοντες» του τόπου με την ελαιοκαλλιέργεια και το λάδι της.
Και αυτό το λέμε γιατί 2 χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου 2013, κανείς μα κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για τον καμένο ελαιώνα, την καμένη γη, δείχνοντας την αδιαφορία τους τόσο οι αιρετοί όσο και η Πολιτεία.
Αυτός ο ελαιώνας μεγάλωσε γενιές και γενιές, σπούδασε παιδιά, πάντρεψε κορίτσια, αύξησε τον αριθμό των ελαιόδεντρων αυξάνοντας το εισόδημά τους.
Ξεκινώντας λοιπόν η ελαιοκομική περίοδος και στη Φωκίδα καλούμε τους αρμόδιους να μας απαντήσουν τι γίνεται με τα ελαιοτριβεία του Νομού.
Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ο καταναλωτής να αγοράσει ελαιόλαδο μη γνωρίζοντας τις συνθήκες παραγωγής σε ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας όπως το ελαιόλαδο. Βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά και, δεύτερο, σαν προϊόν συνάλλαγμα μετά το πετρέλαιο. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1275/Β/11-4-2012 τα ελαιοτριβεία πρέπει να πληρούν προϋποθέσεις τόσο για την κατασκευή τους όσο και για τη λειτουργία τους βάσει της Ε.Ε. .
Και εδώ τίθεται το ερώτημα. Τι κάνουν οι αρμόδιες αρχές;
Οι χώροι παραγωγής αυτών των μονάδων είναι κατάλληλοι από πλευράς υγιεινής και από ποιες υπηρεσίες ελέγχονται; Γίνονται έλεγχοι;
Η πρόσβαση στα ελαιοτριβεία είναι κατάλληλη προς αποφυγή ατυχημάτων όπως απαγορεύεται και για άλλες επιχειρήσεις πάνω στον οδικό άξονα;
Υπάρχουν ελαιοτριβεία εντός οικισμού που βλάπτουν το περιβάλλον, την υγεία, τον άνθρωπο, το πυρηνόξυλο είναι βαρύ καύσιμο και μολύνει την ατμόσφαιρα. Η δυσοσμία από πυρηνελαιουργεία ελέγχεται από την υπηρεσία περιβάλλοντος; Δεν είναι δυνατόν να «βρωμάει ο τόπος». Βέβαια τα πυρηνελαιουργεία συμβάλλουν στην οικονομία, αλλά στην οικονομία συμβάλλει και ο τουρισμός και η υγεία των πολιτών δεν εξαγοράζεται και δε νομίζω ότι οι υπηρεσίες είναι ανίκανες να λύσουν το πρόβλημα.
Και, τέλος, πού πέφτουν τα απόβλητα, μέσα στο βιολογικό Άμφισσας,  Ιτέας κλπ; Ανεξέλεγκτα μέσα στην περιοχή τους; Μεταφέρονται με ιδιωτικά βυτία και πού καταλήγουν;
Κύριοι, οφείλετε στους πολίτες αυτού του τόπου να δώσετε κάποτε και τις απαντήσεις σας. Εμείς περιμένουμε.
Όσο για τους Αυτοδιοικητικούς μας, η ανάπτυξη δεν έρχεται με τα μπαρόκ οράματα αλλά με το ελαιόλαδο, το χρυσό της Μεσογείου.

Καλή ελαιοκομική χρονιά στους αγρότες μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: