Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΦΩΚΙΔΑ: Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες

07-12-2015

ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ [ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ]


Τα τελευταία χρόνια σ’ αυτό το Νομό ακούμε από κυβερνητικούς εκπροσώπους, Αυτοδιοικητικούς, συλλόγους, φορείς, για «ανάπτυξη» του τόπου μας.
Η Φωκίδα είναι ένας ευλογημένος τόπος με πολλά φυσικά πλεονεκτήματα, βουνό και θάλασσα, πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά, με τον Χρυσό της Μεσογείου ελιά και λάδι, με μεγάλες δυνατότητες στο αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, με ορυκτό πλούτο, που όλα αυτά συνθέτουν ένα ξεχωριστό περιβάλλον για κάθε επισκέπτη.
Παρόλα αυτά, μια σειρά από σημαντικά προβλήματα δεν μπόρεσαν να λυθούν την εποχή των χρυσών πακέτων (από Ντελόρ μέχρι ΕΣΠΑ) της χώρας μας. Καθένας με την ομάδα του, Δήμοι και πρώην Νομαρχία πραγματοποιούσαν ό,τι τους συνέφερε με συνέπεια σήμερα και με την οικονομική κρίση που βιώνουμε να βρισκόμαστε στην περιοχή των χαμένων μεγάλων ευκαιριών.
Παρόλο που όλο το χρόνο συγκεντρώνουμε τουρίστες ξένους και ντόπιους, αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα υποδομών, τα οποία δεν μπορεί να τα έχεις όταν θέλεις να είσαι προορισμός υψηλού επιπέδου!

Η κατάσταση του οδικού δικτύου είναι μέτρια ως κακή και η συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου  με τις περικοπές δαπανών είναι ένας Γολγοθάς.
Μείζον πρόβλημα είναι η διαχείριση και επεξεργασία απορριμμάτων, ελλείψεις αποχετευτικού δικτύου σε πολλές περιοχές ειδικά στα χωριά που πίνουν νερό από αμιαντοσωλήνες αλλά και της Άμφισσας ένα κομμάτι, με συνέπεια  να συνθέτουν ένα δύσκολο αναπτυξιακό παζλ.
Η μείωση του πληθυσμού από την απογραφή του 2011 (μείον 7941 άτομα, ποσοστό 16,45%) δεν ανησυχεί κανέναν; Ο Νομός γερνάει, η νεολαία φεύγει, η ανεργία στα ύψη, οι κτηνοτροφικές, δασοκομικές και μεταποιητικές δράσεις βαίνουν μειούμενες και αντίθετα με άλλους Νομούς, οι μόνες δραστηριότητες που απέχουν  είναι οι ιχθυοκαλλιέργειες και ο βωξίτης ημικορεσμένες.
Έργα λιμνάζοντα και ξεχασμένα . Κάθε Δημοτική Αρχή πραγματοποιούσε ατέρμονες ακριβοπληρωμένες μελέτες για ΖΟΕ, λίμνη Μόρνου, ορεινούς όγκους. Σε ποια συρτάρια άραγε παραμένουν σκονισμένες;
Μπορεί μέσω των συχνών και επιλεκτικών ταξειδίων να προωθήσετε την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής ή γίνεται για τις δημόσιες σχέσεις;
Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη ορεινών όγκων και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όταν ηθελημένα ή όχι συμβάλλετε στην οικοπεδοποίηση και την καταστροφή του δασικού πλούτου; Βλέπουμε και προβλέπουμε ότι το παράδειγμα του Παρνασσού θα μετατοπιστεί και στα «απόρθητα» Βαρδούσια.
Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στην παραλιακή Δωρίδα; Κύριοι πάρτε μέτρα έγκαιρα και όχι αποφάσεις για τα μέτρα κάποιων…!
Η τελευταία ευκαιρία για τη Φωκίδα είναι το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, όποτε φιλοτιμηθούν κάποιοι αρμόδιοι να το θέσουν σε εφαρμογή υιοθετώντας παράλληλα ένα καινοτόμο στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο για το Νομό.
Αυτό το σχέδιο πρέπει να ιεραρχήσει τις ανάγκες κάθε Δήμου και κάθε περιοχής και σε κοινή σύμπραξη δημόσιων φορέων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών να μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση δίνοντας νέες ιδέες και προοπτικές.
Δεν πρέπει οι Δήμοι να σπαταλούν πόρους και ας επικεντρωθούν στην πραγματική ανάπτυξη  και σε έργα ουσίας. Ας αντιληφθούμε όλοι μας ότι όπου υπάρχει το δημόσιο σαν οικονομική δραστηριότητα, αποδεικνύεται παταγώδης αποτυχία του συγκεκριμένου μοντέλου και δυστυχώς αυτή ήταν μέχρι σήμερα η επιλογή!!...
Δεν υπάρχουν περιθώρια για την ΦΩΚΙΔΑ. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι αιρετοί μας, ο Νομός γερνάει και είμαστε από τους δύο φτωχότερους Νομούς και πάντα μέσα στην τετράδα με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα.
Εμείς πέρα από τις αληθινές και ίσως ρομαντικές προθέσεις, γνωρίζουμε πού πάτε και πού το πάτε! Δεν περιμένουμε ούτε και τώρα να μας απαντήσετε, γιατί η αλαζονεία συνήθως εντοπίζεται σ’ αυτούς που δεν εκτιμούν την εξουσία, αλλά την χρησιμοποιούν!
Δεν έχετε και δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: