Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Χαμόγελο του παιδιού - 2ο Διεθνές Συνέδριο “Θέτοντας τον Σχολικό Εκφοβισμό ως Προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα”

07-12-2015

"Το Χαμόγελο του Παιδιού" συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (ΕΑΝ) διοργανώνει το 2ο Διεθνές Συνέδριο “Θέτοντας τον Σχολικό Εκφοβισμό ως Προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα”.
Το 2ο Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 9 Δεκεμβρίου 2015.
Στο συνέδριο Θέτοντας τον Σχολικό Εκφοβισμό ως Προτεραιότητα στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα” που τελεί υπό την αιγίδα του Έλληνα ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκου θα συμμετάσχουν φορείς και οργανισμοί του Δικτύου ΕΑΝ, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαμορφωτές πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι αρχών επιβολής του νόμου, ακαδημαϊκοί και μέλη οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών στο πεδίο της παιδικής προστασίας και των δικαιωμάτων του παιδιού από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.
Στόχος του Συνεδρίου είναι να αναδειχτούν οι πολλαπλές διαστάσεις του σχολικού εκφοβισμού, ένα φαινόμενο με αρνητικές συνέπειες και η πιεστική ανάγκη για την προώθηση συντονισμένης και ενιαίας αντιμετώπισης και στρατηγικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αιχμή του δόρατος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου θα είναι ο Επίτιμος Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Peter Smith, ο οποίος θα παρουσιάσει τη θεματική «Ο Σχολικός Εκφοβισμός ανάμεσα στα παιδιά και στους νέους: Η εξάπλωση, οι συνέπειες, και η αποτελεσματική αντιμετώπιση».
Στη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθούν και θα αναλυθούν μια σειρά από θεματικές που αγγίζουν διαφορετικές πτυχές και μορφές του φαινομένου, ενώ οι ομιλητές θα εστιάσουν σε θεματικές, όπως είναι ο εκφοβισμός ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, ο ομοφοβικός εκφοβισμός, ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο. Καλές πρακτικές ενδυνάμωσης των παιδιών θα ανταλλαχθούν ανάμεσα στους συμμετέχοντες.
Μια ημέρα πριν στις 8 Δεκεμβρίου θα προηγηθούν οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου ΕΑΝ στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (ΕΑΝ) δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ελληνικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο του ομώνυμου έργου που υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του προγράμματος DAPHNE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Δίκτυο απαρτίζεται από 19 μέλη από 14 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, την Κροατία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Μάλτα, την Ολλανδία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο).
Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του Δικτύου είναι ο συντονισμός των δράσεων κατά του σχολικού εκφοβισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προώθηση ευρωπαϊκής στρατηγικής και πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως και η ευαισθητοποίηση του κοινού, των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: