Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΝΕΑ ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ 16 ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ - ΦΩΤΙΑ...

10/10/2015

Τα εύκολα για την κυβέρνηση (π.χ. ψήφος εμπιστοσύνης) τελείωσαν και πλέον ξεκινά αγώνας δρόμου μετ' εμποδίων ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση του νέου Μνημονίου.
Τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα 16 προαπαιτούμενα -από τα 49 που πρέπει να έχει εκπληρώσει η Ελλάδα έως τα μέσα Οκτωβρίου- και ξεκινά από την Τρίτη η επεξεργασία του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει τη διαδικασία του "επείγοντος" και όχι του κατεπείγοντος και το νομοσχέδιο αναμένεται να έχει ψηφιστεί το αργότερο έως το Σάββατο 17 του μηνός. 
Πρόκειται για το πρώτο μετεκλογικό πακέτο δύσκολων μέτρων, το οποίο θα αποτελέσει και ουσιαστικά και την πρώτη δοκιμασία για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή με τις 155 έδρες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκφραστεί οι πρώτες αντιρρήσεις, ειδικά αν η μορφή του νομοσχεδίου είναι "όλα σε ένα άρθρο", από τους Νίκο Νικολόπουλο (ΑΝΕΛ), ο οποίος φαίνεται να επιμένει ότι θα ψηφίσει μόνο όσα συμφωνεί,  και τον Κων. Μπάρκα (ΣΥΡΙΖΑ).  


Γεροβασίλη: Όχι ένα αλλά πολλά άρθρα

Όπως είπε και σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο "Στο Κόκκινο" η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σήμερα ολοκληρώνεται η συλλογή όλων των ρυθμίσεων από τα υπουργεία στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, ενώ δε θα περιλαμβάνονται όλα σε ένα άρθρο, αλλά σε περισσότερα. "Το χρονικό περιθώριο είναι περίπου 15-17 του μηνός. Τα άρθρα θα είναι πολλά, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία για πιο διεξοδική συζήτηση", τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Τσακαλώτος-Χουλιαράκης) έχουν συμφωνήσει με τους δανειστές, ώστε τα πιο δύσκολα μέτρα (συνταξιοδοτικό, φορολογία αγροτών) να περάσουν με το δεύτερο πακέτο μέτρων στις αρχές Νοεμβρίου.  

Τα 16 προαπαιτούμενα που ψηφίζονται την ερχόμενη εβδομάδα: 

1. Θέσπιση νέων ποινικών νομικών διατάξεων για τη φοροδιαφυγή και την απάτη, προκειμένου να τροποποιηθεί ο ειδικός ποινικός Νόμος 2523/1997 καθώς και για να αντικατασταθεί το άρθρο 55 παράγραφοι 1 και 2 του ΚΦΔ, με σκοπό, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους. Θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επιβάλλονται βάσει του νόμου 2523/1997.
2. Θέσπιση κατάλληλων ποινών για τις απλές παραβάσεις του κώδικα βιβλίων και στοιχείων. Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης θα αντιμετωπίζεται ως απλή αλλά σοβαρή παράβαση της διαδικασίας για τον ΦΠΑ. 
3. Επεξεργασία σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ιδιωτικό τομέα, κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών.
4. Ψήφιση συμπληρωματικής νομοθεσίας για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
5. Προώθηση νομοθεσίας για την αναβάθμιση του οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό (θέσπιση πλαισίου για τους ανεξάρτητους φορείς, σταδιακή κατάργηση των εκ των προτέρων ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο κ.λπ.).
6.Θα τροποποιήσουν τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να αποφευχθεί η αναγκαστική λειτουργία σταθμών κάτω από το μεταβλητό κόστος τους και θα θεσπίσουν κανόνες σύμφωνα με την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και του διαχειριστή αγοράς. Θα αρχίσουν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου με βάση το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα, με παράλληλη ιεράρχηση των τιμολογίων διανομής· θα εφαρμόσουν διακοπτόμενες συμβάσεις όπως αυτές εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή· θα αναθεωρήσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ βάσει του κόστους, μεταξύ άλλων αντικαθιστώντας την έκπτωση 20% για τους χρήστες υψηλής τάσης με τιμολόγια βάσει του οριακού κόστους παραγωγής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά των πελατών που επηρεάζουν το κόστος. 
7. Νομοθετική έγκριση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του «ΟΑΣΑ - Συγκοινωνίες Αθηνών» το οποίο έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. 
8.Περαιτέρω αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία ώστε να ξεκαθαριστεί ότι ακόμη και γι’ αυτούς που θα διατηρήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 67 με λιγότερα από 40 χρόνια προϋπηρεσίας, η περίοδος καταβολής εισφορών θα πρέπει να αυξηθεί σταδιακά στα 40 χρόνια μέχρι το 2022. 
9. Ολοκλήρωση της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «κόκκινων» δανείων.
10.  Αυστηροποίηση κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό και προσαρμογή του νόμου για την πτώχευση των νοικοκυριών ώστε να ενσωματώσει τις προτάσεις των θεσμών.
11.  Υιοθέτηση της πρότασης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού (ιδιοκτησία φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς).
12.  Υιοθέτηση της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και ειδικά των προτάσεων για τα αναψυκτικά αλλά και τα πετρελαϊκά προϊόντα.
13.  Αλλαγή της νομοθεσίας για την περίοδο προστασίας των φαρμάκων (πατέντες) αλλά και του μηχανισμού τιμολόγησης. 
14.  Ακύρωση του άρθρου 2 του νόμου 4328/2015 που αφορά τη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.
15.  Εξεύρεση «ισοδύναμου» αν η κυβέρνηση αλλάξει τις προβλέψεις που αφορούν την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
16.  Επανεξέταση και κατάργηση των προβλέψεων για το συνταξιοδοτικό σύστημα που θεσπίστηκαν με τον νόμο 4325/2015 και 4331/2015 (άρθρα 21, 24, 28, 31, 37, 38, 39, 75, 76) σε συμφωνία με τους δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: