Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Επιστολή Μπακογιάννη στον Υπουργό Υγείας

30-10-2015


Με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης ζητά από το κεντρικό κράτος την άρση των γραφειοκρατικών κολλημάτων, προκειμένου να επιτραπεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να στηρίξει εμπράκτως το σύστημα υγείας στην περιοχή της αρμοδιότητάς της.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από αυτό, η Περιφερειακή Αρχή, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση σε αυτές, προχώρησε, μεταξύ άλλων, α) στην παροχή κινήτρων υπέρ των επικουρικών ιατρών και των ιατρών υπαίθρου (αγροτικών) στις άγονες, προβληματικές και απομακρυσμένες περιοχές της και β) στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας προς υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας και των λοιπών πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας με υγειονομικό υλικό.
Δεδομένης ωστόσο της κρατικής αδυναμίας να αποδεχθεί την παρεχόμενη από την Περιφέρεια βοήθεια, ο κ. Μπακογιάννης, μέσω της επιστολής του, ζητά να δοθεί άμεση και αποτελεσματική λύση.

Αναλυτικά η επιστολή:

" Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με την επιστολή μου αυτή, επιθυμώ να σας θέσω δύο σοβαρά ζητήματα που έχουν ανακύψει, έπειτα από την πρόθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να στηρίξει εμπράκτως το σύστημα υγείας στην περιοχή της αρμοδιότητάς της.
Με γνώμονα την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών υγείας και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του κάθε πολίτη να έχει πρόσβαση σε αυτές, η Περιφέρειά μας προχώρησε, μεταξύ άλλων, α) στην παροχή κινήτρων υπέρ των επικουρικών ιατρών και των ιατρών υπαίθρου (αγροτικών) στις άγονες, προβληματικές και απομακρυσμένες περιοχές της και β) στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας προς υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας και των λοιπών πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας με υγειονομικό υλικό.
Σχετικά με την πρώτη περίπτωση, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με την υπ’ αριθμ. 117/2015 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενέκρινε την παροχή οικονομικών κινήτρων, στο πλαίσιο τω διατάξεων του άρθρου 20 του ν. 4213/2013 (ΦΕΚ Α΄/261), στους επικουρικούς ιατρούς και ιατρούς υπαίθρου (αγροτικούς) που θα υπηρετήσουν στις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως άγονες, Α΄ κατηγορίας, έως του ποσού των 400€, ανά ιατρό, μηνιαίως για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας τους και για δαπάνες που αφορούν στην διαμονή και διατροφή τους.
Κατά την επεξεργασία των λεπτομερειών καταβολής των οικονομικών κινήτρων, οι υπηρεσίες μας διαπίστωσαν, σε συνεννόηση με τις κατά τόπους Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.), την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για τις λεπτομέρειες και διαδικασίες της καταβολής του οικονομικού κινήτρου.
Προκύπτουν, συνεπώς, πολλά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο απόδοσής του, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το αν αυτό θα αποδίδεται απολογιστικά στο τέλος κάθε έτους, προσκομίζοντας οι γιατροί σειρά δικαιολογητικών (π.χ. αποδείξεις ενοικίων, αποδείξεις εστιατορίων, πολυκαταστημάτων τροφίμων κ.λ.π.). 
Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί ότι στις άγονες περιοχές (Α΄ κατηγορίας) της Περιφέρειάς μας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθούν ανάλογα δικαιολογητικά. Αντίστοιχα δε προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου που έλαβαν σχετικές αποφάσεις.
Σχετικά με τη δεύτερη περίπτωση, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την υπ’ αριθμ. 114/2015  απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενέκρινε την ενίσχυση της 5ης Υ.ΠΕ. με το ποσό των 110.000€ για την υλοποίηση των δράσεων που αναφέρονται στο θέμα. Η 5η Υ.ΠΕ. μας γνωστοποίησε ότι οι υπηρεσίες της αδυνατούν να εμφανίσουν στον προϋπολογισμό τους έσοδα από την Περιφέρεια και έξοδα αντίστοιχα και στη συνέχεια να προβούν στις διαγωνιστικές ενέργειες προμήθειας των υλικών. Από την άλλη, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, που έχουν τη δυνατότητα διεκπεραίωσης του έργου,  βρέθηκαν σε αδιέξοδο επειδή οι κατά τόπους Υ.Δ.Ε. των Περιφερειακών Ενοτήτων διαμηνύουν ότι δεν μπορούν να εκταμιευθούν και να πληρωθούν οι προβλεπόμενες δαπάνες, καθώς στο ν. 3852/2010 «Καλλικράτη» δεν προβλέπονται στις αρμοδιότητες των Περιφερειών ανάλογες δράσεις.
Επειδή το ζήτημα της ενίσχυσης των δομών πρωτοβάθμιας υγείας με υγειονομικό υλικό επείγει, προκειμένου να ανακουφιστούν οι περισσότερο ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών που πλήττονται από την οικονομική κρίση και προσέρχονται στις δομές αυτές, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης τρόπου νόμιμης εκταμίευσης και πληρωμής των προμηθευτών που θα προκύψουν.
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπερβαίνοντας τις δυνατότητές της, πέρα και πάνω από τις αρμοδιότητες της, καταβάλει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσει σε κάθε πολίτη το αναφαίρετο δικαίωμα στην περίθαλψη.
Είναι, αν μη τι άλλο, παράδοξο, κόντρα στις καθημερινές ανάγκες και στη δεδηλωμένη πρόθεση της Περιφερειακής Αρχής, να μην μπορεί το σύστημα υγείας, για γραφειοκρατικούς και μόνο λόγους, να δεχθεί την αναγκαία για τη στοιχειώδη λειτουργία του, βοήθεια.
Για το λόγο αυτό, σας παρακαλώ να μεριμνήσετε αναλόγως, προκειμένου άμεσα να μπορέσει να γίνει δεκτή η συνδρομή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και στις δύο περιπτώσεις. 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και προσβλέπω στη θετική και άμεση ανταπόκρισή σας. "

Δεν υπάρχουν σχόλια: