Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, Φόροι, Χρέη,και πλειστηριασμοί: Οι Έλληνες πολίτες δεν ξέρουν τι να πρωτοπληρώσουν μέχρι τα Χριστούγεννα και για... πάντα

23-10-2015




H απόλυτη τρέλα περιμένει τους Έλληνες πολίτες μέχρι την...αιωνιότητα: Φόροι, φουσκωμένοι λογαριασμοί, ακριβά είδη διαβίωσης, φορολογούμενη εκπαίδευση, πετσοκομμένοι μισθοί και συντάξεις, απληρωσιά, χρέη.
Όσοι έχουν σπίτι φοβούνται ότι θα το χάσουν χρωστάνε δεν χρωστάνε καθώς ξέρουν ότι σύντομα πλησιάζει η στιγμή που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν κάποιο φόρο επιπέδου... Ροκφέλερ, και θα σκάσει ο "Μουτζούρης" στα χέρια τους δίνοντας έτσι την δυνατότητα στην Εφορία και μέσω αυτής στους δανειστές να βάλουν "χέρι" στην περιουσία τους.
Πάντως και αυτοί που δεν έχουν δικό τους σπίτι, θα πρέπει να πληρώνουν ενοίκιο κάπου, οπότε ούτε αυτοί γλυτώνουν.

Για έβδομο χρόνο την τελευταία οκταετία (εάν εξαιρέσουμε το 2014), η χώρα παραμένει σε ύφεση.
Πώς θα μπορέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διαχειριστεί τη συσσωρευμένη οργή των φορολογούμενων;
Μέχρι και τον ερχόμενο Φεβρουάριο για τα γνωστά υποζύγια που για μια ακόμη φορά είναι κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, προβλέπονται δύσκολοι μήνες.
Η αρχή έγινε με την αύξηση του επιτoκίου στη ρύθμιση των εκατό δόσεων από 3% σε 5% και ακολούθησε ο ΦΠΑ 13% στα ιδιωτικά δημοτικά γυμνάσια και λύκεια και τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με τους φορολογουμένους να καλούνται να πληρώσουν 3,2 δισ. ευρώ σε πέντε μηνιαίες δόσεις.
Ένα από τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν η ρύθμιση των εκατό δόσεων. Αλλά και αυτή, όμως, φαίνεται πως καταργείται στην πράξη με την επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων.
Τι περιμένει όσους είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των εκατό δόσεων
Για οφειλέτες με χρέος άνω των 5.000 ευρώ, το επιτόκιο αυξήθηκε από το 3% στο 5%, ενισχύοντας την ετήσια επιβάρυνση για κάποιον που χρωστά για παράδειγμα 20.000 ευρώ στα 1.000 από 600 ευρώ τον χρόνο. Το ίδιο ισχύει και όσους οφείλουν μικρότερα ποσά, εκτός και αν ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο που δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ (σε όρους αντικειμενικής αξίας) και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματός του.
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ είναι τα ίδια με το περσινό έτος εκτός και αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει πουλήσει κάποιο ακίνητο ή έχει αγοράσει. Όσοι αδυνατούν να καταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση, όπως επίσης και όσοι έχουν κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση 20%). Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου θα καταβληθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και οι επόμενες τέσσερις στο τέλος κάθε επόμενου μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2016.
Να επισημάνουμε πως ο φόρος επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για κτίσματα (σπίτια, καταστήματα κ.λπ.) ή για εδαφικές επιφάνειες (οικόπεδα, χωράφια, βοσκοτόπια κ.λπ.) εντός ή εκτός σχεδίου. Επίσης φορολογούνται κανονικά οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ., ενώ το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες. Είτε αυτές βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας στο ακίνητο η πληρωμή του φόρου γίνεται ανάλογα με το ποσοστό που κατέχει ο καθένας και το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
Τέλη κυκλοφορίας
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένονται και οι αποφάσεις για τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το πέρας του έτους. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη: «Βασική αρχή της κυβέρνησης είναι να γίνουν πιο δίκαια και αναλογικά. Υπάρχουν αυτοκίνητα των 50.000 ευρώ που δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας για οικολογικούς λόγους. Αν και είναι σωστό, έχουμε να λύσουμε και άλλα προβλήματα. Θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς θα μοιράσουμε τη διαφορά».
Επίδομα Θέρμανσης
Στο θέμα του επιδόματος θέρμανσης, οι δανειστές ή αλλιώς «τρόϊκα» ή αλλιώς «θεσμοί» ή αλλιώς «κουαρτέτο», όπως θέλετε τους λέτε, καθώς μικρή σημασία έχει, είχαν ζητήσει να μειωθεί το κονδύλιο κατά 50% (210 εκατ. ευρώ στα 105 εκατ. ευρώ).
 Η κυβέρνηση -μετά από μεγάλη αργοπορία- έκανε το πιο «εύκολο», το πιο «βολικό». Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι δικαιούχοι του επιδόματος «κόβονται» στο μισό. Τα κριτήρια αναμένονται...Αλλά τι σημασία έχει πια;
Τι θα γίνει με τα ενοίκια;
Μέσα Νοεμβρίου κατατίθενται το νομοσχέδιο που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση των ενοικίων. Τόσο για τους νέους συντελεστές, όσο και για τα ανείσπρακτα ενοίκια.
Οσον αφορά στους συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση προοδευτικής κλίμακας με περισσότερα κλιμάκια (σε ότι αφορά στα εισοδήματα του 2015).



Δεν υπάρχουν σχόλια: