Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ένσταση από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προς τον Δήμο Δελφών

30-10-2015


Ρεπορτάζ: Xρήστος Μαζάνης


Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, άσκησε ενώπιον του οικείου πειθαρχικού συμβουλίου το ένδικο μέσο της ένστασης στη βάση της επιβολής επιεικούς ποινής σε υπαλλήλους του Δήμου Δελφών.

Πρόκειται για ποινές οι οποίες επιβλήθηκαν σε υπαλλήλους του Δήμου Δελφών, μετά από πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Υπενθυμίζεται πως οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, μετά από ρεπορτάζ του zougla.gr, πραγματοποίησαν επιτόπιους ελέγχους σε υπηρεσίες του Δήμου και συνέταξαν το παρακάτω πόρισμα-κόλαφο. 



Στη συνέχεια, επιτροπή του Δήμου Δελφών έριξε τις παρακάτω ποινές:



Ο Γενικός Επιθεωρητής όμως, αναφέρει στην ένστασή του, η οποία έγινε την παρούσα εβδομάδα πως «η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου κατά την απόφασή της δεν συνεκτίμησε, ως όφειλε, τις διαπιστώσεις της έκθεσης Ελέγχου των επιθεωρητών - ελεγκτών του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. από τις οποίες προκύπτει με σαφήνεια η τέλεση του πειθαρχικού παραπτώματος για το οποίο εγκλήθηκαν οι υπάλληλοι και το οποίο ελέγχεται και τιμωρείται από τις κείμενες διατάξεις. Επίσης δεν αξιολόγησε το στοιχείο της βαριάς αμέλειας ή ακόμα και του ενδεχόμενου δόλου που ενέχουν οι ενέργειες των υπαλλήλων καθόσον ως υπεύθυνοι για το τεχνικό εξοπλισμό του Δήμου Δελφών αν και γνώριζαν το μη σύννομο των ενεργειών τους όχι μόνο δεν επέδειξαν την προσήκουσα επιμέλεια για την τήρηση της νομιμότητας και της κείμενης νομοθεσίας αλλά δεν προσπάθησαν να αποτρέψουν ζημία του Δήμου και να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του». 


Σύμφωνα με την ένσταση: 

«Τρεις υπάλληλοι του Δήμου Δελφών, ένας προϊστάμενος διεύθυνσης και δύο προϊστάμενοι τμημάτων κλήθηκαν σε απολογία από το Δήμαρχο Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, εντολές και οδηγίες κατόπιν έκθεσης ελέγχου επιθεωρητών –ελεγκτών του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. 

Στη συνέχεια υπόθεση παραπέμφθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου προς εκδίκαση, η οποία επέβαλε την ποινή του προστίμου περικοπής αποδοχών δέκα (10) ημερών. Οι υπάλληλοι δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια, ως όφειλαν, όταν διαπιστώθηκε το συμβάν της αφαίρεσης και του τεμαχισμού των οχημάτων του Δήμου προκειμένου να ταυτοποιηθούν άμεσα τα αφαιρεθέντα οχήματα του Δήμου (αριθμό κυκλοφορίας τύπου και κυβισμού, τονάζ), έως και τον Απρίλιο του 2014. Αντίθετα ενήργησαν με σημαντική καθυστέρηση και προχώρησαν στις οφειλόμενες νόμιμες ενέργειες δηλαδή στην ταυτοποίηση των απολεσθέντων δημοτικών οχημάτων κατά τη διάρκεια του ελέγχου από το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. Από τα έξι απολεσθέντα υπηρεσιακά οχήματα, τα τέσσερα είχαν τεθεί σε ακινησία με ενέργειες της Υπηρεσίας προ του 2012, ενώ για δύο εξ αυτών διαπιστώθηκε ότι συνέχισε ο Δήμος και μετά την παράνομη αφαίρεσή τους να καταβάλλει τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας για περίπου ένα χρόνο ακόμη μετά το συμβάν (έως 13-11-2013».

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η ποινή του πρώην αντιδημάρχου και νυν δημοτικού συμβούλου Δελφών, Αθανασίου Μανανά.

Πηγή: www.zougla.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: