10/10/2015
Διπλό μήνυμα στέλνουν ΗΠΑ και ΔΝΤ για απομείωση του ελληνικού χρέους από την ευρωζώνη και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα. Από τη Λίμα του Περού, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ταμείου ξεκαθαρίζουν τις τελευταίες ημέρες ο ένας μετά τον άλλο πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και εντείνουν τις πιέσεις για την έναρξη συζητήσεων που θα αφορούν την ουσιώδη ελάφρυνση του. Την ίδια στιγμή, ξεκαθαρίζουν ωστόσο πως η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ αυτών και στο ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό ήταν μάλιστα το θέμα που κυριάρχησε στην συνάντηση που είχαν την Πέμπτη στην Λίμα του Περού ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Ευρωπαικού Τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.
Λιου: Παροτρύνουμε τους ευρωπαίους για ουσιώδη ελάφρυνση χρέους
«Θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε τους ευρωπαίους εταίρους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους παρέχοντας μια ουσιαστική ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου στη σύνοδο του ΔΝΤ. Πρόσθεσε ωστόσο πως οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη έμφαση «στην ανάγκη οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Όπως σημείωσε ο κ. Λιου, «είναι σημαντικό το ΔΝΤ να παραμείνει αναμεμειγμένο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
Το ίδιο μήνυμα είχε μεταφέρει ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών και προς τον έλληνα ομόλογό του, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, στην συνάντησή του με τον Ευ. Τσακαλώτο, ο κ. Λιου επανέλαβε την πρόθεση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να παρακολουθούν πολύ στενά την κατάσταση στην Ελλάδα. Επανέλαβε ακόμη ότι είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη να υλοποιήσει την δέσμευσή της ώστε να θέσει το ελληνικό δημόσιο χρέος σε ένα βιώσιμο μονοπάτι μέσω μίας ελάφρυνσης χρέους.
Συστάσεις και από το ΔΝΤ
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε τα τελευταία εικοσιτετράωρα ητοποθέτηση του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ -σύμφωνα με τις οποίες οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας, συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να γίνει μέσω περιορισμού της εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας στο 15% του ΑΕΠ ετησίως- έκανε λόγο για την αναγκαιότηταμιας «γενναίας ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους, η οποία θα συνοδευτεί από «γενναίες μεταρρυθμίσεις».
«Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αν προηγουμένως η Ευρώπη δεν προχωρήσει σε μία γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν.
«Απαιτούνται ‘γενναίες’ μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και ‘γενναία’ ανακούφιση χρέους από τους εταίρους», σημείωσε ο κ. Τόμσεν, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
«Οι απόλυτοι στόχοι πρέπει να συζητηθούν, δεν υπάρχει όμως αμφιβολία πως αν η Ευρώπη θέλει να προχωρήσει με επέκταση των λήξεων θα πρέπει να έχουμε σημαντική επέκταση των λήξεων», πρόσθεσε.
Την ιδια θέση είχε εκφράσει νωρίτερα και η ίδια η διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως ξεκαθάρισε η κ. Λαγκάρντ, το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης με νέα δάνεια εάν δεν προηγηθεί ελάφρυνση του χρέους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει απλώς ως... παρατηρητής, με τον ESM να αναλαμβάνει το βάρος της χρηματοδότησης της Αθήνας. Η δεύτερη προϋπόθεση που έθεσε η κ. Λαγκάρντ για τη συμμετοχή του Ταμείου αφορά το σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Όπως σημείωσε, η Αθήνα θα πρέπει να υιοθετήσει και να υλοποιήσει μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ αυτών και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό αλλά και στη διακυβέρνηση των τραπεζών.
Ρέγκλινγκ: Κοιτάμε πιο μακροπρόθεσμα από το ΔΝΤ
Για το θέμα τοποθετήθηκε την Πέμπτη και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Αν χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα και εφόσον έχει πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις θα την λάβει, δήλωσε κ. Ρέγκλιγνκ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την τοποθέτηση του κ. Τόμσεν αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι θέλουμε, όπως και το ΔΝΤ, να υπάρξει βιωσιμότητα χρέους, αλλά κοιτάμε περισσότερο μακροπρόθεσμα απ’ ότι το Ταμείο.
Στην Ευρώπη υπάρχει ο ESM που προσφέρει χρηματοδότηση σε πολύ μακρύτερο ορίζοντα και με χαμηλότερα επιτόκια απ’ ότι το ΔΝΤ, πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε πως η βοήθεια που πήρε η Ελλάδα σε επίπεδο επιτοκίων είναι τεράστια, χωρίς προηγούμενο στην παγκόσμια οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου