Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

"Θύμα" της κρίσης η υγεία των Ελλήνων

23-10-2015

to mnimonio blaptei

Έχουν περιορίσει τις προληπτικές εξετάσεις, κάποιες φορές δεν λαμβάνουν καν τη θεραπεία που τους συνιστά ο θεράπων ιατρός τους, ενώ δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε κάποιες από τις δημόσιες δομές υγείας... Ο λόγος για εκατομμύρια Έλληνες, οι οποίοι όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν στο πλαίσιο της έρευνας Hellas Health IV, μετά από 5 χρόνια οικονομικής κρίσης βλέπουν "ορατά" τα σημάδια των περικοπών στο πλαίσιο της δημόσιας περίθαλψης, με αποτέλεσμα ακόμη και κάποιες φορές να μένουν χωρίς την ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας που εκπόνησε το Ινστιτούτο Προληπτικής Ιατρικής, εξαιτίας της κρίσης, καταγράφεται σημαντική επιδείνωση όχι μόνο της οικονομικής κατάστασης (80%) αλλά και της διάθεσης και της ψυχικής κατάστασης (55%).
Παράλληλα, εν συγκρίσει με το 2009 καταγράφεται και πολύ υψηλό ποστοστό οικονομικής επιβάρυνσης για υπηρεσίες υγείας (52%) και μάλιστα το 44% των ερωτώμενων απάντησαν πως διαθέτουν μηνιαίως για υπηρεσίες υγείας πάνω από το 5% του συνολικού τους εισοδήματος, ενώ πάνω από το 15% είπαν ότι διαθέτουν πάνω από το 10% του εισοδήματος για υπηρεσίες υγείας συνολικού τους μηνιαίου και φάρμακα.
Μένουν χωρίς θεραπεία
Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της έρευνας που καταδεικνύουν πως περισσότεροι από ένας στους πέντε Έλληνες (22%) δεν έλαβαν τη θεραπεία ή/και τις εξετάσεις που ήθελαν, ποσοστό που σύμφωνα με τους επιστήμονες που επιμελήθηκαν τη μελέτη, είναι ιδιαίτερα υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Διενέργεια προληπτικών εξετάσεων
Ανάλογα συμπεράσματα εξάγει κάποιος και κοιτώντας τα νούμερα που αφορούν στη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων. Είναι ενδεικτικά εξάλλου τα χαμηλά ποσοστά για τη διενέργεια μαστογραφίας (57%), την ψηλάφηση μαστού από γιατρό (67%), αλλά και για προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου [αιμορραγική κοπράνων (14%) και κολονοσκόπηση (15%)]. Επίσης, 2 στους 10 Έλληνες δεν έχουν μετρήσει την αρτηριακή πίεση, την χοληστερόλη, το σάκχαρο αίματος για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων. 
Στρέφονται σε ιδιώτες 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι παρά τα οικονομικά τους προβλήματα, τα ποσοστά όσων έχουν απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας. Βάσει της Hellas Health IV ώλλστε φάνηκε πως σε σχέση με προηγούμενες μελέτες, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 37% σε ό,τι αφορά το ποσοστό όσων επιλέγουν ιδιώτη ιατρό είτε συμβεβλημένο (37%) είτε μη συμβεβλημένο (23%) με το ταμείο τους. Αντίθετα, αισθητά μειωμένο είναι το ποσοστό όσων επιλέγουν ιατρείο του ασφαλιστικού τους ταμείου (8%) για ιατρική φροντίδα.
"Το εύρημα αυτό προφανώς συνδέεται με τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών στην ΠΦΥ και ειδικότερα στην ατελή μεταρρύθμιση των μειωμένο είναι το ποσοστό όσων επιλέγουν ιατρείο του ΠεΔΥ" σχολίασαν κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας ο Καθηγητής και Διευθυντής του ΙΚΠΙ και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιάννης Τούντας και ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.  
Γενόσημα
Σε ό,τι αφορά τα γενόσημα φάρμακα, η έρευνα έδειξε πως μόνο το το ένα τρίτο των Ελλήνων γνωρίζει καλά τί είναι, αλλά παρά την άγνοια γύρω από το θέμα μόνο περίπου ένας στους πέντε τα εμπιστεύονται. Το 83%, δε, παραδέχθηκε πως δεν ζητά από τον ιατρό του να του προτείνει γενόσημο φάρμακο.
"Η χαμηλή εμπιστοσύνη αποτελεί προφανώς προϊόν στερεότυπης θέσης καθώς το 63% των ερωτώμενων έχουν περιορισμένη γνώση για τα γενόσημα" λένε οι ερευνητές, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως υπάρχει και ένα 61% που δεν γνωρίζει αν υπάρχουν φθηνότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτό το οποίο πρότεινε ο ιατρός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: