Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ... ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΙΡΡΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ...

5/10/2015


Το Συνδικάτο Οικοδομών και συναφών επαγγελμάτων Νομού Φωκίδας καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης σχετικά με την καθυστέρηση της καταβολής των μισθών εργατοτεχνιτών που εργάζονταν με 12μηνη σύμβαση εργασίας στο έργο της Αποχέτευση Κίρρας στην Ιτέα, με αυτεπιστασία από την Εφορία Αρχαιοτήτων Φωκίδας.


Οι 3 εργατοτεχνίτες του συγκεκριμένου έργου διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 5 μηνών σαν άμεσο μέτρο αντίδρασης προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από τις 9 Ιουνίου 2015 μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2015 (ημερομηνία λήξης της σύμβασης που είχαν υπογράψει). Αν και τα δεδουλευμένα μέχρι και την ημέρα έναρξης της επίσχεσης εργασίας καταβλήθηκαν με καθυστέρηση (μετά την λήξη της σύμβασης), ωστόσο τα ημερομίσθια και τα αντίστοιχα ένσημα της διάρκειας της επίσχεσης εργασίας δεν έχουν ακόμα καταβληθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν έστω το πενιχρό επίδομα ανεργίας λόγω της συγκεκριμένης εκκρεμότητας. 

Την ίδια στιγμή ερωτηματικά προκαλεί η στάση της Επιθεώρησης Εργασίας η οποία δεν έχει προχωρήσει σε αυτεπάγγελτη μήνυση κατά του εργοδότη, ενώ στο δελτίο εργατικής διαφοράς που συνέταξε η υπάλληλος της Επιθεώρησης Εργασίας δεν κατέγραψε όπως είχε υποχρέωση το ποσό της οφειλής προς τους εργαζομένους. Αντιθέτως τους συνέστησε να προσφύγουν δικαστικώς, καλώντας τους επί της ουσίας να επωμιστούν το οικονομικό βάρος δικαστικών εξόδων που δεν μπορούν ούτως ή άλλως να ανταπεξέλθουν.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ το οποίο όπως φαίνεται «δεν πληρώνει». Είναι συχνό το φαινόμενο σε έργα του Υπουργείου Πολιτισμού που χρηματοδοτούνται με αυτόν τον τρόπο ανά τη χωρά, να μένουν απλήρωτοι οι συμβασιούχοι για πολλούς μήνες ενώ τα εργασιακά τους δικαιώματα να είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Το αποτέλεσμα είναι οι συμβασιούχοι να γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στις Εφορίες Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού όταν απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους ενώ την ίδια ώρα οι οικονομικές υποχρεώσεις των οικογενειών τους να τρέχουν και να συσσωρεύονται δημιουργώντας ασφυκτική θηλιά στο λαιμό τους.

Απαιτούμε:

Εδώ και τώρα να δοθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Φωκίδας σαφής δέσμευση για την άμεση καταβολή των οφειλών.

το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: