Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΥΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕ EUROGROYP,ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ...

3/10/2015

Το «παράλληλο πρόγραμμα» θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην συζήτηση στην Βουλή. Ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες. Λίστα φωτιά με τα προαπαιτούμενα.
Μετά από την επίσκεψη στην Νέα Υόρκη και τις διεθνείς επαφές, στο πλαίσιο της συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα σήμερα ξεκινώντας έναν μαραθώνιο διαδικασιών που περιλαμβάνουν την ορκωμοσία της νέας βουλής την εκλογή Προεδρείου και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται σύγκληση της Κ.Ο του κόμματος το Σάββατο ενώ με την άφιξη του Πρωθυπουργού στην Αθήνα αναμένεται να κλειδώσουν και τα ονόματα του προεδρείου καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του κ. Βούτση που θα προταθεί για πρόεδρος της Βουλής, θέση στο Προεδρείο του Κοινοβουλίου θα λάβει ο κ. Τ. Κουράκης ενώ δεν τίθεται θέμα για την εκλογή του βουλευτή των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλου στην θέση του Γ Αντιπροέδρου αφού σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής για την συγκεκριμένη θέση πρέπει να προταθεί βουλευτής από το πρώτο κόμμα σε δύναμη στο κοινοβούλιο. 

Το «παράλληλο πρόγραμμα»

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο κοινοβούλιο στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να προβάλλει τους στόχους του «παράλληλου προγράμματος»πέραν των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την συμφωνία σε μία προσπάθεια από την μία πλευρά να αμβλύνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας κυρίως με την ομάδα των 53+ για την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που προκύπτουν από την συμφωνία, και από την άλλη πλευρά να εμφανίσει στο κοινοβούλιο ότι η εφαρμογή του Μνημονίου μπορεί να περιλαμβάνει αντίρροπα μέτρα για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.


Οι συγκεκριμένες δράσεις θα αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα του «παράλληλου προγράμματος» πέραν των υποχρεώσεων που πηγάζουν από το Μνημόνιο.Σύμφωνα με πληροφορίες οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησηςθα εστιάσουν στα μέτρα που αφορούν την κοινωνική πολιτική με αιχμή τους τομείς της υγείας, με την ανασύσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την Παιδεία αλλά και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Παράλληλα θα γίνει εκτενής αναφορά στην πάταξη στης φοροδιαφυγής και της διαφθοράς καθώς και στον αναπροσανατολισμό και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ με έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Τράπεζες, ισοδύναμα, διαρθωτικές αλλαγές

Παράλληλα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα αφορούντα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης που είναι τα κόκκινα δάνεια, το νέο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας αλλά και τα ισοδύναμα μέτρα για το 23% στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, για την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία κ.α. 
Αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής την νέα κοινοβουλευτική περίοδο θα αποτελέσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο νέο φορολογικό σύστημα, οι αλλαγές στην δημόσια διοίκηση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την διευθέτηση του χρέους, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας από την Ν. Υόρκη.

Η λίστα με τα μέτρα-φωτιά που θα συζητήσει το Eurogroup

Οι λίστες με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να νομοθετήσει η Αθήνα πριν αποδεσμευτούν οι επόμενες δύο δόσεις προς την Αθήνα, θα συζητηθούν σήμερα Παρασκευή στο EurοWorking Group, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.
Την πρώτη λίστα των μέτρων που συνδέεται με την δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη λίστα, η εφαρμογή της οποίας θα απελευθερώσει άλλο 1 δισ.
Όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση. Επιπλέον, θα έχει προηγηθεί, όπως σημείωσε, και η συζήτηση για τη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, η εφαρμογή των οποίων θα απελευθερώσει δόση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα

Φορολογία
  • Φορολογία εισοδήματος. Αλλαγές στην κλίμακα και το αφορολόγητο.
  • Επιστροφές φόρου. Απλοποίηση του χρονοδιαγράμματος.
  • Αναμόρφωση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της εισφοράς αλληλεγγύης επί του εισοδήματος, από το 2016, ώστε να επιτυγχάνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο η προοδευτικότητα του συστήματος φορολογίας εισοδήματος.
  • Φοροαπαλλαγές. Κατάργηση όσων κρίνονται αναποτελεσματικές.
  • Παρακράτηση φόρου τεχνικών υπηρεσιών.
  • Επανεξέταση της λειτουργίας της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας μέσω τεκμηρίων
  • Φορολογικό πιστοποιητικό.
Εισπρακτικά μέτρα
  • Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.
  • Εξασφάλιση της επαρκούς πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου.
  • Εκμηδενισμός των δυνατοτήτων αποφυγής της φορολογίας εισοδήματος.
  • Μέτρα για φορολογική συμμόρφωση. 
  • Δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του καταλόγου οφειλετών για οφειλές από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για περισσότερο από τρεις μήνες.
  • Βελτίωση των κανόνων περί διαγραφής μη εισπράξιμων φόρων.
  • Εφαρμογή εντός του 2016 εθνικής στρατηγικής είσπραξης, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αυτοματοποίησης της είσπραξης οφειλών.
  • Ενίσχυση της αναδιοργάνωσης του τμήματος επιβολής του ΦΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η επιβολή του ΦΠΑ και να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ 
  • Διαγραφή και τον περιορισμό της επανεγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ για την προστασία των εσόδων από τον ΦΠΑ.
  • Ενίσχυση της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών (ΕΜΕΙΣ), για τη βελτίωση της ικανότητάς της επί θεμάτων που αφορούν την εκκαθάριση και την είσπραξη φόρων, καθώς και στελέχωσή της- με ιδιαίτερα ικανούς νομικούς συμβούλους
  • Αυτονομία ΓΓΔΕ. Θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων
Ακίνητα, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ
  • Αντικειμενικές αξίες. Εν όψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών ακινήτων, θα γίνει προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, και θα προσαρμοστεί η εναλλακτική ελάχιστη φορολογία επί του εισοδήματος φυσικών προσώπων.
  • ΕΝΦΙΑ. Έναρξη της διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ για το 2015 ώστε να εκδοθούν εκκαθαριστικά σημειώματα τον Οκτώβριο του 2015, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2016.
  • Ενοίκια. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ
Αγρότες
  • Αυστηρότερος ορισμός για το ποιος είναι αγρότης και ποιος όχι
  • Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ίσα στάδια τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016.
  • Σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017.
Σημαντικό σημείο στο χρονοδιάγραμμα, τόσο της Ελλάδας, όσο και των Βρυξελλών, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών  η οποία σύμφωνα με τις προθέσεις των δύο πλευρών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου.
Στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, στο οποίο θα είναι παρών, εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, θα συζητηθεί η γενικότερη στρατηγική της νέας κυβέρνησης, αλλά δεν θα τεθούν στο τραπέζι μέτρα σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: