Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Νέες ελλείψεις σε φάρμακα και εμβόλια καταγγέλλει ο ΠΦΣ. Ποιούς "δείχνει" ως υπαίτιους

10-12-2015
farmakapo8hkh1
Σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα και εμβόλια παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική αγορά, αναγκάζοντας εκατοντάδες πολίτες, όπως καταγγέλλει ο ΠΦΣ, να περιφέρονται από φαρμακείο σε φαρμακείο προκειμένου να πάρουν τη θεραπεία τους. 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τα ράφια έχουν αδειάσει σε αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά, αντιελκωτικά και αντιψυχωτικά φάρμακα, ενώ ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στην επάρκεια σκευασμάτων που αφορούν το στομάχι, τη θεραπεία του προστάτη, τη  νόσο του Παρκινσον και την οστεοπόρωση. Παράλληλα, όπως προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί, συνεχίζονται οι ελλείψεις στα εμβόλια PENTAVAK, TETRAVAK, INFARIX TETRA.

"Ακόμη και το γνωστό σε όλους ΖΑΝΤΑC λείπει από τα ράφια των φαρμακείων, ενώ οι ασθενείς με οστεοπόρωση καθημερινά περνούν ένα γολγοθά -πολύ συχνά χωρίς αποτέλεσμα- για να βρουν το φάρμακο τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση πολυεθνικής εταιρείας η οποία  ουσιαστικά είναι σαν  να μην υπάρχει στην αγορά διότι δεν έχει κανένα φάρμακο να διαθέσει!" υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ. Λουράντος, λέγοντας μάλιστα με νόημα ότι: ''Καλό θα ήταν αναφέρουν  φαρμακευτικοί κύκλοι, τόσο το Υπουργείο όσο και ο ΕΟΦ να ελέγξουν τις παραστατικά των εξαγωγών των φαρμακαποθηκών και των φαρμακευτικών εταιρειών και να δουν τα πραγματικά στοιχεία". 
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου των παράλληλων εξαγωγών το οποίο ταυτόχρονα να συγκρίνει τα σκευάσματα και τις ποσότητες των εξαγωγών με τις εισαχθείσες ποσότητες και τις αντίστοιχες ελλείψεις της ελληνικής αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: