Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ σήμερα με θέμα «Η Οικονομική Κατάσταση των Δήμων της Χώρας»

01-12-2015

Σε έκτακτη γενική συνέλευση προχωρά σήμερα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με κεντρικό θέμα την οικονομική κατάσταση των δήμων της χώρας. Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας,με ώρα έναρξης στις 10 π.μ.
«Η αυριανή έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ για τα οικονομικά ζητήματα των δήμων είναι κρίσιμη και σημαντική, καθώς η λειτουργία τους, εξαιτίας των περικοπών και της μη απόδοσης των προϋπολογισθέντων πόρων, αγγίζει τα όρια αντοχής και ομαλότητας», τόνισε χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ., όπου συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την Γενική Συνέλευση.
«Ένα μήνα πριν τη λήξη του 2015, υπάρχει υστέρηση απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους της τάξης του 30%. Ήδη υπάρχουν δήμοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ σύντομα ακολουθούν και άλλοι. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το 2016, αφού στον Προϋπολογισμό προβλέπεται και νέα μείωση των πόρων των δήμων, οι οποίοι θα κληθούν να δημιουργήσουν και πάλι πλεονάσματα όταν το υπόλοιπο Κράτος θα εξακολουθήσει να δημιουργεί ελλείμματα.
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και η Αυτοδιοίκηση θα σηκώσει το γάντι απέναντι στην κεντρική εξουσία. Προειδοποιούμε ότι η κεντρική εξουσία δεν μπορεί να κάνει παιχνίδια με την Αυτοδιοίκηση και εύχομαι ο διάλογος να δώσει λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε:
«Δεν μπορεί στην Ευρώπη οι πόροι της Αυτοδιοίκησης να κυμαίνονται στο 8-10% του προϋπολογισμού και εδώ στα οκτώ χρόνια ύφεσης, όχι μόνο δεν ενδυναμώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την διαπομπεύουν και δεν εφαρμόζουν όσα οι ίδιοι ψηφίζουν. Αύριο είναι μια κρίσιμη ημέρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα καταλάβουν ότι όταν προσβάλεις και θυμώνεις την Αυτοδιοίκηση, τότε απαντά όπως αυτή ξέρει και πράττει διαχρονικά».
Κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση την κεντρική εισήγηση θα κάνει ο κ. Πατούλης, ενώ έχει προσκληθεί να χαιρετήσει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Π. Κουρουμπλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: